neljapäev, 24. aprill 2008

Omavalitsused ei pea kinni maksma Ansipi saamatust!


Kutsun omavalitsusi ja omavalitsusliite üles protestima kultuuriministeeriumi kava vastu kärpida pool omavalitsustele lubatud kultuuriinvesteeringutest. Sel aastal on kultuuriministeerium planeerinud ligi 150 miljonit krooni kohaliku omavalitsuse üksustele ja omavalitsusasutustele põhivara soetamiseks, poole võrra kärpides tähendab see, et omavalitsustele eraldatakse rahvamajade, kultuurimajade, kinode, raamatukogude ja muuseumite ehitamiseks ja renoveerimiseks ligi 75 miljonit krooni vähem kui lubatud. See puudutab pea kõiki omavalistuse üle Eesti.
Suure-Jaani valla endise kultuurinõunikuna tean, et minu koduvallal on sel aastal kultuuriministeeriumiga sõlmitud leping ligi 1,7 miljonile kroonile, mille hulgas on nii linna kultuurimaja katuse vahetus, kui ka ühe rahvamaja renoveerimine. Kas kultuuriministeeriumi arvates peaks vald vahetama vaid pool katusest ja renoveerimise poole peal katki jätma?

Omavalitsustel on kultuuriministeeriumiga lepingud sõlmitud ja nüüd 4 kuud hiljem ministeeriumi poolt teatada, et teeme lepingud ümber ja vähendame antavat raha kuni 50% võrra, on väga vastutustundetu ja vale!

Saan aru, et riigieelarve on kriisis, aga teha kärpeid niigi alarahastatud omavalitsuste arvelt, seda ei pea ma õigeks! Seda enam, et lepingud on alla kirjutatud ja lubadused antud! Omavalitsused ei pea kinni maksma peaministri saamatust!

esmaspäev, 14. aprill 2008

Oravate Hullud Päevad

Hullud Päevad ei ole üksnes kaubanduskeskustes, needsamad Päevad on ka oravatel. Peaministripartei Reformierakond on minu hinnagul suures sisetülis ja viimastel nädalatel tehtu on tõmblemine ja läbimõtlemata tegevus. Toon siinkohal välja mõned mõtted, kuidas näen mina oravapartei siseelu.

Teksti kõrval oleva pildi Ansipist leidsin huvitavalt kodulehelt, mida soovitan teilgi külastada www.oravad.com

Ansip versus Pentus, kusjuures ruulib Pentus!
Andrus Ansip ja Keit Pentus ei ole alati halvasti läbi saanud, aga mida aeg edasi, seda rohkem tõstab noor neiu Keit parteis pead. Tüli algas ligi aasta tagasi, kui 17. aprillil 2007, mil värske parlamendisaadik Pentus julges infotunnis Ansipilt küsimuse küsida ja mille peale peaminister otse puldist noorele saadikule karmilt õpetust jagas.

«Tööd alustav riigikogu ei ole omandanud veel kõiki eelmiste riigikogu liikmete kombeid, mille järgi tavaliselt koalitsioonipoliitikud ei esita koalitsiooniministritele küsimusi,» õpetas Ansip läinud nädalal Reformierakonna esimeest Keit Pentust, kes päris suitsupakkide maksumärkide kohta. «Eriti pole kombeks küsimusi ootamatult esitada.»

Viimane näide nende tedremängust on lähiajast võtta, loomulikult lisaeelarve teema. Kui nädal aega tagasi oli Ansip selgel veendumusel, et riigi lisaeelarvet pole kevadel kindlasti mitte menetleda ja vastu võtta tarvis, siis täna teatas Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus ristivastupidist - negatiivne lisaeelarve tuleb ja kiiremas korras.

- 8. aprillil teatas peaminister Andrus Ansip Postimees onlines: "«Tunnistagem, et kolme kuu pealt on liiga vara öelda, missugust kärbet on vaja või kas see üleüldse peaks tulema." "Minu ettepanek on külmutada nende vahendite kasutamine kuni 1. septembrini. Kui on teada suvine majandusprognoos, saab teha ka otsuseid." Miinusmärgiga eelarve tegemisest hoiduv Ansip suruski esialgu läbi oma tahtmise ja otsus säästueelarve kohta jäi langetamata. Taas asub valitsus tundlikku teemat arutama 17. aprillil. Kriitikute väitel tooks Ansipi nägemuse pealejäämine suure ebamäärasuse viieks pikaks kuuks ja saadaks valesid signaale nii kodu- kui ka välismaale. «Ansip kardab olla ebapopulaarne. Veel rohkem kardab ta, et tuleb teha kaks negatiivset eelarvet,» kõlas üks arvamus. Üks päev varem ETV 24 ja Kalev meedias: Peaminister Andrus Ansip arvas, et esialgu ei peaks hakkama koostama negatiivset lisaeelarvet ja kulutused tuleks 1. septembrini külmutada. Lisan siia ka 7. aprilli 2008 Aktuaalse Kaamera 21.00 saate lingi: http://www.etv24.ee/index.php?0&popup=video&id=13064

- 14. aprillil fraktsiooni esimehe Keit Pentuse pressiteade ütleb järgmist: Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Keit Pentuse sõnul peaks riigikogu jõudma negatiivse lisaeelarve vastu võtta enne suvepuhkusele minekut. Koosolekul otsustati, et säästueelarve kokku pannud valitsus esitab selle kohe ka Riigikogule. „Selguse saamine on praktiline mitmes mõttes. Riigikogu peaks jõudma negatiivse lisaeelarve vastu võtta enne suvepuhkusele minekut,“ lisas Pentus. Link tänastest Aktuaalse Kaamera uudistest: http://www.etv24.ee/index.php?0&popup=video&id=13213
Ja ennäe imet, tänastes Aktuaalse Kaamera uudistes teatas Ansip, et tema on nii täna ja alati selle poolt olnud, et negatiivne lisaeelarve tuleb vastu võtta veel sel kevadel. Põhjenduseks toob rahva suure ootuse selles küsimuses, no tule taevas appi, millal Ansip enne rahvast kuulanud on!? No oli ikka tobenaljakas seda uudistes vaadata küll!!! Kas tõesti reformierakondlasest valitsusjuht on valetaja või ei saa ta tõesti millestki aru!?

Ansip versus Atonen!

Tüliõunaks praktiliselt sama teema - negatiivne riigieelarve ja valitsuse poolt majanduslike ohumärkide eiramine. Käesoleva aasta aprilli alguses annab Ansipi parteikaaslane Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen valitsuse aastasele tegevusele suhteliselt negatiivse hinnangu, kus heidab peamiselt ette majanduslike ohumärkide eiramist ja majanduse ebareaalset tunnetamist, üsna karm süüdistus!

Siinkohal tuletaksin meelde ka ühte reklaami, mis valuutavahetusfirma Tavid poolt 2008. aasta alguses raadioeetritesse paisati. Tavidi reklaam nendib, et «mõne aja pärast on kõik, tõepoolest absoluutselt kõik Titanicul, vajunud igaveseks mitme tuhande meetri sügavusele vee alla».
Tekst ei jäta kahtlust, et Eesti rahandussüsteem, osa maailma finantssüsteemist, vajub samuti põhja, nagu absoluutselt kõik Titanicul. See on erakonnakaaslasest peaministrile lausa huku kuulutamine.


Veel ühest lähiaja erimeelsusest. Atonen teatas, et tema arvates peaks rahandusminister tagasi astuma. Ansipi arvamust mööda Padar ministritoolist loobuma ei peaks. Olen siinkohal Ansipiga nõus, kindlasti ei peaks seda tegema ainult Padar vaid eelarvepettuse eest vastutab kõigepealt ikkagi peaminister ja kui Ansipil oleks natukenegi riigimehelikkust (kahjuks praktika ja faktid on näidanud, et seda tal raasugi pole), siis astuks ta ise tagasi!

Ansip versus Reformierakond!

Reformierakonna sees on kuulda järjest suuremat rahulolematust peaminister Ansipi tegemiste ja väljaütlemiste suhtes. Millisele riigikogulasele ikka meeldiks kui hommikul Ansipi poolt käsulaud kätte jagatakse ja oma peaga enam mõelda ei tohi!? Kusjuures see kehtib nii Riigikogu fraktsioonis kui ka erakonna juhatuses. Ainus põhjus, miks eelpool nimetatud organite liikmed teda siiani talusid oli Ansipi suhteliselt kõrge populaarsus. Kas nüüd, mil peaministri toetus kukesammudega allapoole liigub, on põhjust teda enam kannatada või on õige aeg päikesekuningas üle parda heita!?

Ansipi ja teiste oravate tõmblemised

Reformierakond nii oma sisetülidest, kui reitingu langusest on nurka surutud ja on ju teada, et nurkasurutud loom (ka orav) käitub ettearvamatult ja nö lahmides. Mida kõike nad ka teha ei püüaks, et põhiteemalt, negatiivselt riigieelarvelt, meedia ja selle kaudu ja valijate tähelepanu kõrvale juhtida.
Mõned näited:
- Riigikogu liikmete vähendamise ettepanek
- Üleskutse võimupöördele pealinnas
- Siim Kallase võimalik kandideerimine Europarlamendi valimistel
- No ja loomulikult kõikvõimalikel juhtudel Egdar Savisaare süüdistamine ja tümitamine
Mis järgmisena?

Mul on Reformierakonnale, eelkõige noorpoliitik Pentusele, üksainus soovitus - kutsuge Ansip peaministri kohalt tagasi, sest ise ta sealt kõrgelt ülevalt enam alla ei tule!

neljapäev, 10. aprill 2008

Üks rinne, üks rahvas!



Head lugejad, vabandan, et olin mõneks ajaks teid unarusse jätnud ja paar nädalat sissekandeid ei teinud. Parandan ennast.
Mul oli täna õhtul suur suur au viibida õhtusöögil, mille andis Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Õhtusöögile Poska majja olid palutud need, kes 20 aastat tagasi 13. aprilli öösel vastu 14. aprilli telesaates "Mõtleme veel" andsid oma allkirja Edgar Savisaare poolt välja käidud idee poolt luua Rahvarinne - Heinz Valk, Lembit Koik, Rein Järlik, Feliks Undusk, Hagi Shein, Mare Viljarand, Maare Keiman, Merike Viilup (Marastu), Ustav Oja, Vello Saatpalu ja Renita Timak.
Olla emotsionaalselt nii võimsa taaskohtumise tunnistajaks on suur au. Õhustikku, mis kogu seda kohtumist saatis, on ülimalt raske sõnadesse panna. Kogu kahe ja poole tunni vältel ma sõna parimas mõttes nautisin nende meeste ja naiste mälestusi ja meenutusi, kes esimestena kirjutasid kõhklemata alla Rahvarinde loomise ideele. See tunne, mis mind seal olles ja ka hetkel siin kirjutades valdab on ülim austus ja aukartus nende tegijate suhtes. Samas olen heas mõttes kade, sest nemad said olla ajaloo tegemise juures. Nad alustasid uut ajajärku - vabanemise ja üheskoos hingamise ajajärku. Nemad olid loojad ja alustajad.
Palju on arutletud ja ka tollaste tegijate käest küsitud, kas meil ka täna oleks Rahvarinnet vaja ja, mis oleks see jõud, mis täna looks sellise õhtustiku nagu tollal ja tooks kokku sellised rahvamassid nagu 1988. aasta juunis ja septembris lauluväljakul. Mina pole sellele õige vastaja, aga päris kindlasti on meil vaja seda teadmist, et Rahvarinne oli. Teadmist Rahvarinde mõttest-ideest, sündmustest, põhjustest, loojatest, vastastest, tagajärgedest ja seostest tänapäevaga.
Kui ma mõtlen sellele, kuidas meie riik tähistab Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva, mis on oluline tärmin meie ajaloos ja pidu kõigi südames, aga, kuidas ta jätab tähistamata olulisima sündmuse meie lähiajaloos - Rahvarinde 20. sünnipäeva, siis ei valda mind enam mitte austus ja tänutunne vaid kurbus ja nördimus üheskoos. Kui ei oleks loodud Rahvarinnet, ei saaks me sel aastal tähistada ka meie kodumaa 90. sünnipäeva ja vastupidi. Mõlemad on väga tähtsad tärminid!
Õnneks hindavad teised Balti riigi Läti ja Leedu neid murrangulisi sündmusi 20 aastat tagasi väga kõrgelt ja tähistavad neid suurejooneliselt. Leedus toimub käesoleva aasta juuni alguses suur rahvusvaheline konverents, mille korraldajateks on president, parlament ja kultuuriministeerium jne. Sarnaselt Eestile tähistab ka Läti oma riigi 90. sünnipäeva terve aasta, kuid selle suure erinevusega, et nad ei ole kavasse unustanud lisada ka sündmused seoses Tautas Frontega (Läti Rahvarinne). Ka valitsuse poolt moodustatud töörühma kuulub Tautas Fronte muuseumi juhataja. Käesoleva aasta alguses pidasime seoses konverentsiga "Singing Revolution" läbirääkimisi Imre Pozsgay´ga ja ta on väga huvitatud, et selle aasta lõpus või uue alguses toimuks koostöös meiega ka Ungaris konverents, mille keskmes oleksid 1980.ndate lõpus loodud rahvaliikumised. Siinkohal ongi paslik küsida, miks meie valitsus ja ministeeriumid sellega ei tegele ja Rahvarinnet vägisi unustama sunnivad? Häbi häbi!
Vaatamata sellele, et valitsus sellest välja ei tee ja lausa eirab, on Keskerakond ja Tallinna linn koostöös tollaste Rahvarinde liidritega ja mitmete organisatsioonidega otsustanud Rahvarinde juubelit väärikalt tähistada. Aasta alguses andsime välja 2008. aasta kalendri, mis ei ole päris tavaline kalender vaid seda võib nimetada ka fotoalbumiks ja infoallikaks.
Täna, 10. aprillil Tallinna linnapea Edgar Savisaare õhtusöök saates "Mõtleme veel" osalejate ja tegijatega.
Reedel, 11. aprillil kell 16 avame Rahvusraamatukogus Läti Rahvarinde muuseumi poolt koostatud fotonäituse "Läti tee Laulvast Revolutsioonist Euroopa Liiduni". Avamisel esinevad Ülo Kaevats, Enn Eesmaa ja Läti Rahvarinde Muuseumi direktriss Meldra Usenko.
Pühapäeval, 13. aprillil kell 13 avab Tallinna Linnavolikogu esimees koos tollaste Rahvarinde liidrite Heinz Valgu ja Kostel Gerndorfiga mälestustahvli Uus tn 28 majal. See on maja, kus tegutses Rahvarinde büroo.
Selle kevade suurimaks sünnipäevaürituseks võib kindlasti pidada 19. aprillil Rahvusraamatukogu suures saalis toimuvat rahvusvahelist konverentsi "Singing Revolution/Laulev Revolutsioon". Konverents toimub kahes osas. Esimeses esinevad ettekannetega Rein Ruutsoo Eestist, Kazimiera Danute Prunskiene Leedust, Dainis Ivans Lätist ja Juri Afanasjev Venemaalt. Teises osas Edgar Savisaar Eestist, Kazimieras Motieka Leedust ja Kauko Sipponen Soomest. Ettekannete järel kõigi esinejate osavõtul paneeldiskussioon ja pressikonverents. Konverentsi modereerivad Keskerakonna aseesimehed ja Riigikogu liikmed Kadri Must ja Enn Eesmaa. Ürituse töökeelteks on eesti, vene ja inglise keel. 19. aprillil kell 11 on Rahvusraamatukokku oodatud kõik need, kes väärtustavad ja peavad kalliks neid ideaale, tegusid ja tagajärgi, mida Rahvarinne endaga tõi.
Lisaks avame uue nädala esimesel poolel kodulehekülje aadressil www.rahvarinne.ee, kus on kõigile vaatamiseks foto-, video-ja audiomaterjali, dokumente ja trükiseid peamiselt 1988. aastast ja ka hilisemast Rahvarinde ajast.
Siinkohal kutsun kõiki üles meile teada andma ja annetama, kinkima, laenama Rahvarindega seotud meeneid, fotosid, trükiseid jne. See pole kaugeltki kõik, mis meil plaanis, kuid neist juba hiljem.
Ühest mõttest veel. Mõnel pool on pahaks pandud seda, et Keskerakond justkui tahaks Rahvarinnet endale ja erakonnaga sidumine pole õige. See on seotud ka sellega, et esitasime kaubamärgi "Rahvarinne" erakonna nimele patendeerimise taotluse. Kindlasti mitte ei tähenda see seda, et Rahvarinne kuulub Keskerakonnale. Mitmete trükiste ja meenete väljaandmise eelduseks, kus kasutame Rahvarinde nimetust ja logo, on kaubamärgi omamine. Eestimaa Rahvarinne kuulus ja kuulub Eesti rahvale! Ning kui Keskerakond ei oleks nende tegemiste ja ürituste eestvedajaks, siis olen kindel, et need jääks tegemata, kas siis see oleks parem?! Ei, me ei luba kustutada seda olulisimat perioodi meie lähiajaloos!
Ülal mainisin, et olles täna õhtul koos nendega, kes esimestena kirjutasid alla Rahvarinde loomise ideele, siis tundsin nende suhtes heas mõttes kadedust, et nemad said olla ajaloo tegemise juures. Selle korvab see, et saan olla selle taas esile toomise, meenutamise ja mäletamise juures.
Suur tänu teile rahvarindelased, et meil on millele mõelda, mida meenutada ja mille üle uhkust tunda!