neljapäev, 27. november 2008

„Ühtse Venemaa“ kümnendast kongressist ilma krampideta


Eilses Kesknädalas ilmunud lühiintervjuu
26. november 2008

20. novembril toimus Moskvas partei „Ühtne Venemaa“ kümnes kongress, kuhu oli Eestist külaliseks kutsutud Keskerakonna delegatsioon. Moskvasse sõitsid Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab ja erakonna peasekretär Priit Toobal, kes jagas Kesknädalale lühidalt kongressimuljeid.


KN: Noorele mehele võib esitada ka sellise küsimuse: kas olite varem meie suure naabri juures käinud?
PRIIT TOOBAL: Jah, Venemaal olin käinud, ekskursioonidel Peterburis ja Novgorodis. Moskvas olin küll esimest korda.

Millised olid esimesed muljed?
Kas või pikk rongisõit Tallinn–Moskva.

Olin sellest vanematelt inimestelt palju mõnusaid legende kuulnud. Piiriületus sujus viperusteta. Pärale jõudes elasime tuntud hotellis Metropol.

Kuidas nii suure partei – kaks miljonit liiget – kongress sujus?
Kongressipäeva hommik algas ümarlauaga, mille teema „Poliitiliste ühenduste koostöö kriisiolukordades“. Ümarlauda juhtis Riigiduuma väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov. Kongressi töö jätkus Gostinõi Dvori suures saalis ja kestis neli tundi.

Kui lai oli külaliste geograafia?
Kongressil osalesid 18 riigi külalisesindused, sealhulgas Abhaasiast, Lõuna-Osseetiast, Hiinast, Serbiast, Aserbaidžaanist, Vietnamist, aga ka Itaaliast, Prantsusmaalt ja Soomest. Meie põhjanaabreid esindas Keskerakonna kauaaegne koostööpartner Keskusta, kes oli Moskvasse saatnud väga esindusliku 5-liikmelise delegatsiooni, milles kaks erakonna aseesimeest, kellest üks on hetkel keskkonnaminister. Ehk siis – Soome oli esindatud valitsuse tasemel.

Aktuaalne Kaamera näitas pilti kongressi algusest, ja loomulikult vaid hümnikohta, kus terve suur saal nagu üks mees endise NSV Liidu hümni kõlades püsti tõusis. See oli selge pahatahtlik vihje: vaadake, kui õudne! Ehk hullem ja halvem propaganda, kui seda teeb märksa žurnalistlikuma esitlusega PBK, millest meil siin terve nädala hüsteeriliselt heietati, kui teie ära olite. Kes kongressil sõna võttis ja millest räägiti? Sellest pole Eesti meedias midagi kuulda olnud.
Osa võttis 600 delegaati ja kohal oli üle 1000 külalise. Mind hämmastas kõige rohkem meedia tohutu huvi – kaameramehi ja sõnaseadjaid oli kokku 800.
Kongressi juhatas partei juhatuse esimees ja Riigiduuma esimees Boriss Grõzlov. Esimene kõne oli president Dmitri Medvedevilt. Ta on pärit sellest erakonnast, kuid nüüd esines loomulikult külalisena, soovides „Ühtsele Venemaale“ jätkuvat parteisisese demokraatia arendamist ja parteide suuremat rolli demokraatia laiendamisel kogu ühiskonnas.
Peaminister Vladimir Putin tunnistas oma kõnes, et riik on majanduslikult raskes olukorras – erinevalt meie riigi juhtidest. Putin ütles, et riik peab astuma jõulisi samme majanduse päästmiseks, kuni selleni välja, et luua ajutisi töökohti massilise tööpuuduse ohjeldamiseks. Samuti rääkis ta suurest pensionitõusust ning reservide abil majanduse elavdamisest.

Küsis URMI REINDE, Kesknädala peatoimetaja