neljapäev, 29. jaanuar 2009

Ka Tamkivi topib oravaid pukki


Reformierakond on juba aastaid järjekindlalt täitnud apoliitilisi ametikohti endale ustavate parteisõduritega ning keskkonnaminister Jaanus Tamkivi on selles küsimuses üks „eesrindlikumaid“ reformierakondlasi.

Eile valiti järgmise nädala algusest tööle hakkava keskkonnaameti juhi kohale staažikas reformierakondlane Andres Onemar. Eesti Päevalehe ajakirjanik Ulvar Käärt kirjutab tänases lehes, et „Järjekordse reformierakondlasest tippjuhi ametisse saamisega leiab taas kinnitust fakt, et keskkonnaminister Jaanus Tamkivi võimualas on lööki just tema erakonnakaaslastel.“ Delfi uudisteportaal lisab, et viiest ministeeriumi poolt paika pannud regioonijuhist kuuluvad koguni kolm Reformierakonda.

Nõustun täielikult Päevalehe esitatud seisukohtadega, kuid pean õigeks lisada, et Jaanus Tamkivi juhitud Keskkonnaministeerium pole paraku erand, vaid pigem järgib Tamkivi ustava parteisõdurina erakonna juhtkonna poolt etteantud liini. Reformierakonna seatud eesmärgiks on kuuldavasti saada enda kontrolli alla nii kõik meedia ringkonnad kui apoliitilised ametkonnad ministeeriumides ja mujal riigiaparaadis.

Näitena võiks välja tuua Eesti Posti nõukogu, mida juhib Reformierakonna tipp-poliitik Meelis Atonen või Riigimetsa Majandamise Keskuse, mille 9-liikmelises nõukogus moodustavad oravad absoluutse enamuse. Sinna kuuluvad sellised tublid parteisõdurid nagu Rita Annus, Helmer Jõgi, Tõnis Kõiv, Ülle Rajasalu ja Ivar Sikk.

Mis puudutab meediat, siis teatavasti pressiti juba poolteist aastat tagasi rahvusringhäälingu juhiks Reformierakonnast võrsunud Margus Allikmaa, kelle juhtimise all toodab ETV aktiivselt poliitiliselt sobivaid uudiseid ning nüüd on avalikuks saanud Reformierakonna kavandatav plaan rakendada ka rahvusringhäälingu kanal ETV2 oma valimisvankri ette.

teisipäev, 27. jaanuar 2009

Ansip ja Maripuu on paras paar


Ansipi poolt 2008. aasta lõpus väljakäidud lubadus, et uuel aastal hinnad enam ei tõuse, osutus järjekordseks valeks ning karm tegelikkus näitab, et hinnad jätkavad erinevalt palkadest kiires tempos kasvamist.

Täna tõstsid kõik suuremad kütusemüüjad bensiinihinda ja tegemist on juba teise hinnatõusuga käesoleva kuu jooksul. Eelmine kord tõsteti kütusehindu 6. jaanuaril, ehk alles kolm nädalat tagasi.

Ansipi küüniline jutt hinnatõusude peatumisest ei kannata paraku mingit kriitikat ja iga päevaga saab üha selgemaks, et mitte ühtegi peaministri väljaöeldud sõna ei saa ega tohi uskuda. Veelkordselt sai tõestatud fakt, et Maret Maripuu hea valetamisoskus on tema poliitiliselt eeskujult – Andrus Ansipilt – õpitud.

Muidugi pole tegemist sugugi esimese ega viimase Ansipi valega. Enne eelmisi Riigikogu valimisi lubas Reformierakond tõsta pensionid lausa kahekordseks ja suurendada mitmeid lastetoetusi, kuid nüüd plaanitakse hoopis pensione vähendada ja lastetoetused sootuks ära kaotada.

Maripuu lubas küll tänu opositsioonisurvele 23. veebruaril tagasi astuda, kuid Ansipist Eesti riik kardetavasti nii lihtsalt ei pääse. Seda enam, et rahvale valetamine on olnud juba aastaid Reformierakonna poliitika lahutamatu osa ning imestamiseks pole tegelikult põhjust.

reede, 23. jaanuar 2009

Tsahkna näeb luulusid

IRL-i peasekretär Margus Tsahkna süüdistused Keskerakonna ja Edgar Savisaare aadressil on uskumatult nahhaalne väljamõeldis ning ta peaks avalikult valetamise eest vabandama.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Margus Tsahkna väidab täna Delfis, et Keskerakond on kutsunud inimesi nende enda raha eest rahutustele.

Vastupidiselt Tsahkna väidetele, nagu kutsuks Keskerakond rahvast tänavatele, soovitas erakonna seeniorite kogu eilses avalduses pensionäridel hoiduda meeleavaldustest tänavatel. Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige ja seenioride kogu esimees Rein Ratas juhtis tähelepanu, et rahumeelselt saab valitsuse tegevuse suhtes oma meelsust näidata interneti keskkonnas aadressil
http://protest2009.eu/ .

Samas on väga ajaloolise tähendusega Tsahkna abipalve Keskerakonna esimehele – nimelt kutsub ta avalikult Edgar Savisaart appi probleeme lahendama. Näib, et viimaks on ka valitsuskoalitsiooni sees hakatud aru saama, et Eesti vajab kriisist väljatulekuks uut valitsust, seda juba Keskerakonna juhtimisel. Küll aga ei tehta hea tava kohaselt ettepanekut koalitsiooniläbirääkimiste alustamiseks meedia vahendusel.

kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Korruptsioonikahtlusega Reformi ja IRLi omavalitsejad

Viimasel ajal ei möödu päevagi, mil ei lahvataks mõni uus korruptsiooniskandaal mõnes Reformierakonna või IRL-i poolt juhitavas omavalitsuses.

Juba eelmise aasta novembris tõstatas Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik küsimuse Tartu toonase abilinnapea reformierakondlase Anto Ili pehmelt öeldes konfliktsest rollist. Nimelt kuulub Anto Ilile 12,6 protsenti peamiselt teedega seotud firmast AS TREF, mis on saanud Tartu linnalt kõige rohkem teetöid. Arvestades asjaolu, et Ili töötas vahelduva eduga lausa 13 aastat Tartu abilinnapeana, ei pea olema geenius, et aimata, miks mõni firma linna poolt enam soositud on.

14. jaanuari Kesknädal paljastas terve rea korruptiivseid tehinguid Narva-Jõesuus. Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv linnapea Andres Noormägi maksis iseendale lisatasu, likvideeris ebaseaduslikult opositsiooni, koondas maksumaksja raha laristades endale vastuvõetamatu abilinnapea ning lisaks kõigele sõlmis terve rea korruptiivseid hankelepinguid.

Samal õhtul näitas „Pealtnägija“, kuidas samuti IRL-i kuuluv Häädemeeste vallavanem Urmas Aava kohalike elanike ning Eesti riigi maksumaksjate rahakoti arvelt julmalt miljoneid kroone teenis. Täpsemalt läksid Häädemeeste vallas ligi 130 inimese erateed nende teadmata avalikku kasutusse ning vald hakkas pabereid korrastama ja inimeste nõusolekut küsima alles kaks aastat hiljem, kui asi lõpuks avalikuks tuli. Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Häädemeeste vallavanem Urmas Aava teatas aga Pealtnägijale, et tema siin mingit probleemi ega võltsimist ei näe. Tema väitel lepiti teekasutus omanikega kokku suuliselt kaks aastat tagasi (!!!) ja jõulude eel välja saadetud lepingud on asja igati normaalne tagantjärgi vormistamine.

Täna, 21. jaanuaril selgus, et laadsete korruptiivsete tehingutega on tegelenud ka Reformierakonda kuuluv Vändra vallavanem Peeter Reimann. Juhin tähelepanu, et tegemst on reformierakondlasega, see "pisiasi" jäi tänasel meedial märkamata. Lääne ringkonnaprokuratuurist öeldi ERRi raadiouudistele, et Vändra vallavalitsusega seoses on alustatud kriminaalmenetlust, sest uurimisorganitel on teatatud faktist, nagu oleks vallavalitsus esitanud riigiasutusele valeandmeid. Ilmselt kuuleme lähiajal ka selle loo tulemustest.

Kogu teema juures on kõige hullem see, et ilmselt on tegemist ainult jäämäe veepealse tipuga ning „poliitiliselt korrektne“ Eesti meedia ning kallutatud jõustruktuurid ei ole kas aja- või huvipuudusel jõudnud siiani enamikku Reformi ja IRL´i poolt juhitavatest korruptsioonihõngulistest omavalitsustest luubi alla võtta.

Aga eks neil ole ka erakondade juhtkondades head eeskujud ja õpetajad - Ansip, Lang, Seli, Kranich, Michal, Seeder, Aaviksoo, Palts jne jne

teisipäev, 20. jaanuar 2009

Keskerakond majandab, Reformierakond laastab


Tänases Õhtulehes ilmus arvamustoimetaja Laur Uudami nupuke, milles süüdistati Keskerakonda põhjendamatus raha kulutamises „parastamise kampaaniale” ning heideti erakonnale ette positiivse majandusprogrammi puudumist.

Õhtulehe poolt avaldatud täiesti alusetud süüdistused mõjuvad naeruväärsetena, kuna Keskerakond on ainuke Eesti erakond, millel on selged ideed Eesti majanduskriisist väljatoomiseks. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja teised erakonna poliitikud on kirjutanud viimastel aastatel kümneid artikleid, jagades valitsusele soovitusi ja nõuandeid kõigepealt kriisi ärahoidmiseks ja nüüd juba majanduskriisi tagajärgede leevendamiseks. Keskerakond oli esimene erakond, mis Eesti inimesi läheneva majanduskriisi eest hoiatas ning koheselt omapoolseid lahendusi välja pakkus.

2008. aasta juunis avaldas Savisaar koos majandusteadlase Jaan Õmblusega essee „Riigi majanduspoliitilised meetmed majanduskriisi tingimustes”. 28. oktoobril esitles Savisaar ka oma uut majanduse alast raamatut „Majanduspoliitika”, mis sisaldab ohtralt häid mõtteid ning ettepanekuid, mida Eesti riigijuhid paraku arvesse ei võta.

Lisaks on erakond korraldanud mitmeid majandusalaseid üritusi, kus on esinemas käinud nii Eesti tipp-poliitikud kui suurettevõtjad. Suurim neist toimus eelmise aasta juulis Saaremaal. Ühtlasi kutsus Keskerakond sügisel kõiki Eesti erakondi ümarlauale, et arutada Eesti riigi majanduslikku olukorda ja koos lahendusi otsida. Paraku ei pidanud Ansipi Reformierakond vajalikuks oma esindajat arutelule saata.

Keskerakonna tugevat juhtimis- ja majandamisoskust tõestab kõige paremini Tallinna näide. Erinevalt riigist, mis oli sunnitud vastu võtma negatiivse lisaeelarve, võttis Tallinn 2008. aastal vastu kaks positiivset lisaeelarvet. Veelgi halvem on olukord Eesti Vabariigi 2009. aasta eelarvega, millele ennustatakse uskumatut ligi 20-miljardilist puudujääki. Tallinn aga suudab ka kriisi tingimustes stabiilselt ja oskuslikult majandada. Ansipi valitsus peakski eeskuju võtma Tallinna edukast juhtimisest.

Keskerakonna praeguse kampaania eesmärk pole parastada või niisama raha raisata, vaid avalikult välja öelda, et tänase valitsuskoalitsiooni olematu majanduspoliitika on meid viinud Eesti Vabariigi ajaloo kõige raskema majanduskriisini ning on selge, et Ansipi juhtimise all Eesti olukord ei parane.
Kriisist väljumiseks tuleb kõigepealt muuta mõtteviisi – Eesti vajab vahetust.

esmaspäev, 12. jaanuar 2009

Eesti vajab vahetust!

Tänases valitsuskoalitsioonis annab selgelt tooni parempoolne poliitika, mida esindavad IRL ja Reformierakond. Nende "mitte-sekkumise" poliitika on meid viinud Eesti Vabariigi ajaloo kõige raskema majanduskriisini. Terve 2008 aasta ootas Eesti rahvas koos ettevõtjate, ajakirjanduse ning ka välisekspertidega, et valitsus astuks samme olukorra parandamiseks. Nüüd on aastanumber vahetunud ja kahjuks peame ühiselt tõdema - asjatult ootasime.

Täna algas Keskerakonna üle-eestiline kampaania, milles juhitakse tähelepanu Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonna täielikult läbikukkunud majanduspoliitikale, mis on viinud Eesti enneolematu majanduslanguseni. Kampaania sõnum on, et kriisist väljumiseks tuleb kõigepealt muuta mõtteviisi. Teadlikult pole ühelgi plakatil mainitud kolmandat koalitsioonipartnerit - SDE-d, kuna antud valitsuses ajavad sotsid samuti Reformierakonna poliitikat ning sotsiaaldemokraatiast on asi väga kaugel.

Meie kampaaniale juba teravalt reageerinud Reformierakonda häirib ilmselt, et Keskerakond esimese erakonnana Eestis tõe majanduskriisi tagamaade kohta välja ütleb. Enda erakonda meeleheitlikult kaitsta püüdes, seletab Michal mingit arusaamatut juttu rubladest ja talongidest. Keskerakond räägib sellest, mis Eesti inimestele korda läheb - majanduse üldseisust, hindadest ja töökohtadest.

Eestis on viisteist aastat domineerinud parempoolne mõtteviis, et riik ei pea majandusellu sekkuma, asjadel tuleb lasta minna, nagu lähevad. Nüüd on siis reformierakondliku "majanduspoliitika" viljad käes. Eesti majandus on vabalanguses, valitsus vaatab seda osavõtmatult pealt ja loodab vist endiselt, et taevas tuleb õigel ajal appi.

Lisaks välikampaaniale on avatud samateemaline internetilehekülg http://www.protest2009.eu/ , kus on võimalik valitsuse vastu meelt avaldada.

reede, 2. jaanuar 2009

Ansipi juhitud Eesti läheneb Zimbabwele


Ajaleht The Economist pani kokku tabeli kõige aeglasemalt kasvavatest majandustest ning paraku pääses sellesse TOP10-sse ka Eesti. Maailmariikide kokkuvõttes prognoosib The Economist, et Eesti on 2009. aastal majanduslanguse poolest seitsmendal kohal.

Tahtmatult meenub Reformierakonna 2007. aastal väljakäidud lubadus viia Eesti viie rikkama Euroopa riigi hulka. Kindlasti arvab Andrus Ansip endiselt, et mingeid probleeme majandusega ei ole ja Eesti on õigel teel, kuid reaalsuses paistab, et meie peaminister ei ole võimeline majanduslangusel ja majanduskasvul vahet tegema.

Praeguse majanduspoliitika jätkumisel on selge, et Ansipi juhtimise all jõuame varsti viie vaesema Euroopa riigi hulka ning kahjuks oleme sinna juba teel. Järgmise aasta prognooside järgi on Eesti olukord veel mõnevõrra parem kui Zimbabwes, kuid poleks mingi ime, kui me lähitulevikus Reformierakonna majandamisel ka enam isegi maailma vaesemate riikidega konkureerida ei suuda.