reede, 6. veebruar 2009

Aasta tõusja – Keskerakond

Seaduse järgi peavad kõik Eestis tegutsevad erakonnad 1. veebruariks esitama Harju Maakohtu Registriosakonnale oma liikmete nimekirja.
Olgu siinkohal mainitud, et õigeaegselt tegid seda vähesed. Parlamendi kuuest erakonnast esitasid oma nimekirjad jaanuari kuu jooksul vaid pooled – Keskerakond, Reformierakond ja Rahvaliit. IRL ja Eestimaa Rohelised on ka tänaseks oma nimekirjad esitanud ning parlamendiparteidest on ainsana nimekiri esitamata veel sotsidel. Aga see pole see, millest kirjutada tahtsin.

2007. ja 2008. aasta jooksul toimusid erakondade liikmete arvuga järgmised muutused:
+ erakonna liikmete arv suurenes
- erakonna liikmete arv vähenes
0 erakonna liikmete arv jäi samaks

2007. aasta jooksul:
Keskerakond +104
SDE -3
Rahvaliit -70

IRL +403

Reformierakond +560
Rohelised +161


2008. aasta jooksul:
Keskerakond +909
SDE esitamata
Rahvaliit -22
IRL 0
Reformierakond +419
Rohelised +17

Oma isiklikke kommentaare seekord ei lisa. Leian, et need arvud kõnelevad ise enda eest.

IRL ei toeta haldusreformi

Soovitan Isamaa ja Res Publica Liidul endale selgeks teha, kas ollakse haldusreformi läbiviimise poolt või vastu ning alles siis ühtse seisukohaga välja tulla.

Isamaa ja Res Publica Liit ründas eile ja täna teravalt Keskerakonna Suur-Tallinna rajamise plaani, mis näeb ette linnaosade kaotamist ning läbirääkimiste alustamist naabervaldadega ühinemiseks. Samas on seni olnud IRL pidevalt kõige suurem haldusreformi toetaja ning propageerija.

Veidi üle aasta regionaalministrina tegutsenud Siim-Valmar Kiisleri juhtimisel püüdis Isamaa ja Res Publica Liit terve eelmise aasta Eesti elanikke haldusreformi vajalikkuses veenda ning Kiisler süüdistas teisi parteisid haldusreformi pidurdamises. Nüüd, kus Tallinna linn on Keskerakonna juhtimisel astumas esimesi tõsiseid samme Tallinna ja lähivaldade vabatahtliku liitumise suunas, reageerib IRL täiesti vastupidiselt.

Kiisleri poolt eelmisel aastal välja pakutud radikaalne haldusreformi kava nägi ette kohalike omavalitsuste sundliitmist. Keskerakond aga on alati toetanud valdade ja linnade vabatahtlikku ühinemist.


Isamaa ja Res Publica Liidu Toompea poliitikud ning linnavolinikud võiks kõigepealt omavahel ära otsustada, kas nende erakond toetab haldusreformi või mitte ja alles siis meedias sel teemal sõna võtma asuda. Praeguses olukorras jääb täiesti arusaamatuks, kas erakond on mõne kuu jooksul kardinaalselt oma seisukohta haldusreformi teemal muutnud või ei soovitud algusest peale sõnadest tegudeni jõuda.

neljapäev, 5. veebruar 2009

Pühendusega reformipoliitikule Ülle Rajasalule

Oma järgmise postituse pühendan ma juhtivale reformipoliitikule Ülle Rajasalule.

Leian, et Ülle ei ole saanud oma suurtele tegudele vastavat meediakajastust. Kuidas muidu seletada asjaolu, et ta igal võimalikul juhul ja igas võimalikus kohas pulti tormab või lava vallutada püüab.
Tulen Üllele appi. Riputan siia mõned pealkirjad ja ühes nendega ka lood, mis on lähiajal erinevates meediaväljaannetes ilmunud. Pealkirjale klikates avaneb lugu täies mahus.

Samuti teen ma siinkohal üleskutse. Kellel on veel huvitavat infot ja materjali Ülle "tublidest" tegemistest, palun saada see minu e-posti aadressile priit@keskerakond.ee. Samale e-posti aadressile ootan ka ettepanekuid, keda teie arvates sarnaselt Üllega on meedia kahetsusväärselt vähe kajastanud. Püüan siis jällegi appi tulla ja hilistel õhtutundidel nende kohta materjali koguda ja rahvale vaatamiseks välja panna.
Jään ootama.
Lõbusat lugemist!

Rajasalul esiplaanil erahuvid, võltspaberid ja linnale tekitatud kahju

Keskfraktsioon esitas peaminister Ansipile arupärimise Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu esimehe Ülle Rajasalu tegevuse kohta. Arupärimises öeldakse, et Rajasalu on oma varasema tegevusega pannud kahtluse alla enda sobivuse vastutusrikkale ametikohale.......

Endist linnaosavanemat Ülle Rajasalut süüdistatakse kahjuliku lepingu sõlmimises

Tallinna volikogu revisjonikomisjoni hinnangul sõlmis Pirita linnaosa kunagine valitsus linnale kahjuliku rendilepingu.....

Rajasalu vallandas töötaja ebaseaduslikult

Tallinna halduskohus tunnistas Pirita linnaosa linnamajanduse peaspetsialisti Kaupo Ahuna teenistusest vabastamise linnaosa vanema Ülle Rajasalu käskkirjaga seadusevastaseks.....

Ülle Rajasalu ähvardas linnavolikogu aseesimeest

Reformierakonna fraktsiooni liige Tallinna linnavolikogus Ülle Rajasalu ründas avalikult volikogu aseesimeest Tarmo Lausingut.....

Lausing tabas Rajasalu invaliidi parkimiskohalt

Tarmo Lausing avaldas oma veebipäevikus pildi, millel on näha invaliididele mõeldud parkimiskoha hõivanud linnavolinik Ülle Rajasalu auto.....

Puuraidur Rajasalu trikid

Ülle Rajasalu teostas ise Pirita linnaosa vanemana Pirital ulatuslikku lageraiet....

Reformiomandi reform Holsmeri ja Rajasalu moodi

Omaenda omandi reformi viis läbi ka teine tuntud sundüürnike vastaline Tallinna linnavolikogus proua Ülle Rajasalu, kes sai Pirital erastada maad hinnaga 37,5 krooni ruutmeeter.....

Pentus peaministriks – tule taevas appi!

Soovitan Keit Pentusel vältida sõnavõtmist teemadel, mida ta ei valda, kuna vastasel juhul teeb Pentus ennast lihtsalt avalikkuse ja parteikaaslaste ees lolliks.

Eilsetes Delfi uudistes püüdis Keit Pentus meeleheitlikult veenda inimesi, et Keskerakonna juhi Edgar Savisaare soovitus loobuda eelarvekärbetest ja võtta laenu jätaks õpetajad ja politseinikud palgata ning Eesti eurota.

Keit Pentuse kommentaarid Edgar Savisaare poolt valitsusele antud soovitustele ei kannata kriitikat. Savisaar on Tallinna eduka majandamisega must-valgelt tõestanud, et Keskerakonna majanduspoliitilised otsused on osutunud ainuõigeteks ning Tallinna linn suudab tänu tugevale linnapeale ka majanduskriisi tingimustes toime tulla.


Eraldi märgiks väljatoomist Pentuse naeruväärne jutt õpetajate palgata jäämise osas. Erinevalt riigist, mis soovib haridustöötajate palku suurel määral alandada, keskerakondlik linnavõim hoopiski tõstab tagasiulatuvalt alates 1. jaanuarist õpetajate palku 8% võrra.

Reformierakonna saamatut ja inimvaenulikku tegevust näeme me kõikjal – riik on viidud pankroti äärele ning rahvast hirmutatakse niigi raskel ajal regulaarselt devalveerimisohu ja IMF-iga. Usun, et suurem osa Eesti elanikke on väga hästi aru saanud, et Keskerakonna juhtimisel Eesti praegu sellises olukorras ei oleks ning Pentuse püüd Savisaare argumenteeritud seisukohti diskrediteerida, ei kanna vilja.

On selge, et Pentus on Ansipi peale solvunud, et teda kui Reformierakonna Riigikogu fraktsiooni esimeest ei kutsutud valitsuse poolt kavandatavaid eelarvekärpeid arutama. Kuna Pentus on majandusküsimustes veelgi ebakompetentsem kui peaminister Andrus Ansip, siis võime olla kindlad, et Eesti riik ei kaotanud sellest midagi – pigem võitis.

Ma ei taha kohe mõeldagi, mis meie riigist saaks, kui täituks Pentuse kinnisidee saada Ansipi asemel peaministriks.


Pilt on aadressilt: http://www.postimees.ee/?id=76819

kolmapäev, 4. veebruar 2009

Allikmaa tuleb välja vahetada

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse poliitiline kallutatus süveneb lausa iga päevaga ning nüüd on jõutud ilmselt nii kaugele, et kõigi Keskerakonna pressiteadete avalikustamine on ära keelatud.

Keskerakond saatis täna hommikul välja pressiteate omapoolsete kommentaaridega eile ERR-i poolt avaldatud ning tellitud TNS Emor-i poliitikauuringu kohta. Emori uuringu tulemuste järgi langes Keskerakonna toetus 7% võrra, kuid kaks päeva varem ilmunud Turu-Uuringute AS-i küsitluse järgi langes hoopis Reformierakonna reiting rekordilised 7 protsenti ning Keskerakond oli konkurentsitult populaarseim erakond Eestis.

Eesti Rahvusringhääling küsis Aktuaalses Kaameras küsitlustulemuste kohta kommentaare valitsuserakondadelt, kuid Keskerakonna arvamuse vastu huvi ei tuntud ning nüüd selgus, et ei peeta võimalikuks isegi erakonna poolt saadetud pressiteadet oma uudisteportaalis avaldada.

Küllap leiti Reformierakonna kontoris, et Keskerakonna argumenteeritud seisukohad antud küsimuses ei olnud poliitiliselt sobivad ja anti pikaaegsele oravaparteilasele ERRi juhatuse esimehele Margus Allikmaale käsk Keskerakonna pressiteadet mitte avaldada. Kusjuures pean vajalikuks märkida, et tegemist pole kaugeltki mitte esimese samalaadse juhtumiga.


Hiljuti tuli avalikuks ka Reformierakonna kavandatav plaan rakendada rahvusringhäälingu kanal ETV2 oma valimisvankri ette. Reformierakonna liikmete vahel käib aktiivne mõttevahetus, kuidas rahvusringhäälingut kohalikel valimistel oma huvides ära kasutada.


Pikaaegse reformierakondlase Margus Allikmaa valimine Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse esimeheks on algusest peale olnud täiesti uskumatu pretsedent. Mitte ükski demokraatlik riik ei anna kontrolli riikliku meedia üle ühele kindlale erakonnale. Laadne valik oli iseloomulik ning täiesti normaalne ühele teisele riigile või täpsemalt riikide liidule, mida õnneks enam ligi kakskümmend aastat ei eksisteeri.

Reformierakonna ja Allikmaa soov taaskehtestada Eestis Vaikiv ajastu pole Keskerakonna jaoks vastuvõetav ning võttes arvesse üha sagenevaid ohumärke, peab Keskerakond õigeks Margus Allikmaa väljavahetamist poliitiliselt sõltumatu isiku vastu.

Emor ennustab kohvipaksult


Kommenteerides värskeid TNS Emori uuringu tulemusi, on tegemist kas poliitilise tellimuse või lihtsalt ebaprofessionaalsusest tingitud praagiga.

Täna avaldatud EMOR-i uuringu tulemuste järgi langes Keskerakonna toetus 7% võrra. Alles kahe päeva eest ilmusid aga Turu-Uuringute küsitlustulemused, mille järgi langes hoopis Reformierakonna reiting rekordilised 7 protsenti.

Eelmise kuu Emori uuringutulemustes tõusis Keskerakonna toetus koguni 8% võrra, ehk väidetav üles-alla võnge on olnud tohutu – kokku 15%. See aga väljub kordades statistilise vea piirest ning seab kahtluse alla kõik avaliku arvamuse küsitlused.

Iga terve mõistusega inimene saab aru, et Emori tulemus on naeruväärne ning täiesti ebarealistlik. Ilmselt anti Reformierakonna kontorist pikaaegsele oravaparteilasele ERRi juhatuse esimehele Margus Allikmaale käsk Emorilt poliitiliselt korrektsete tulemustega uuring tellida.

Emor püüab väita, et hoolimata Ansipi tekitatud majanduskriisist ja Maripuu saamatusest tingitud segadusest sotsiaalsfääris, peab rahvas ikka oravaid populaarseimateks – naeruväärne. Müstilisel kombel väidab Rahvusringhääling, et Keskerakonna reiting langes täpselt 7%, nagu kahe päeva eest avaldatud Turu-Uuringute küsitluses Reformierakonna oma. Ja muidugi oli langus just parasjagu suur, et Reformierakond Keskerakonnast mööduks.

Küsitavusi on veelgi – reeglina avaldab EMOR oma tulemused jooksva kuu lõpus, seekord aga oodati ära Turu-Uuringute tulemus, et viimane sõna jääks ikka ERR-ile ehk Reformierakonnale.

Emor on ka varem inimestele kärbseid pähe ajanud. Möödunud suvel teatas firma, et temalt ei ole tellitud ja nemad ei tee suvekuudel erakondade reitingute uuringuid, kuid oh imet, eelmise aasta lõpul olid tabelisse kantud kõikide kuude tulemused. Järelikult Emor vassis ja reaalselt tehti ikkagi uuringuid, kuid loomulikult ei soovitud neid avaldada – nimelt just nendel suvekuudel Keskerakonna reiting tõusis ja seda hüppeliselt. Seepärast oligi vaja rahvale puru silma ajada ja tulemusi salajas hoida.

teisipäev, 3. veebruar 2009

Stenbocki maja ees on juba üle 5000 protestija


Keskerakonna virtuaalse piketiga on liitunud juba üle 5000 inimese, mida on kordades rohkem kui ühelgi seni Stenbocki maja ees toimunud meeleavaldusel.

Keskerakond pakub internetilehel
http://www.protest2009.eu inimestele võimalust rahumeelselt ja vägivallatult valitsuse suhtes oma meelsust avaldada. Internetipiketil osalejad on püstitanud üle saja loosungi, millest enamikuga nõutakse Ansipi tagasiastumist ning soovitakse Eestile uut valitsust. „Protest 2009“ on avatud nii eesti kui vene keeles ning võimaldab kõigil huvilistel valitsuse vastu meelt avaldada.

Eesti väärib paremat kui see poliitika, mida Eesti juhtivad paremparteid Reformierakond ja IRL ning nende valitsus on seni suutnud pakkuda. Meie sõnum peaministri ametis selgelt läbikukkunud Andrus Ansipile on lihtne ja konkreetne – võta vastutus ja astu tagasi. Eesti vajab kriisist väljatulekuks uut valitsust, seda juba Keskerakonna juhtimisel.

Keskerakond kutsub kõiki Eesti tulevikule mõtlevaid inimesi üles ühinema veebiaadressil
http://www.protest2009.eu asuva valitsuse vastase meeleavaldusega.