teisipäev, 2. aprill 2013

Kes rahastab demokraate?



Viimane (poliit)aasta on arutletud erakondade rahastamisega seonduva üle rohkem kui kunagi varem. Seesugune arutelu on asjakohane ja vajalik, sest nii saavad Eesti inimesed selge ülevaate, millised on erakondade tuluallikad, kust veebilehelt on kättesaadavad annetajate nimekirjad ning  millised seadused seda kõike reguleerivad. Samuti tuleb olemasolevat seadusandlust muuta, kui see rahastamisega seonduvat veelgi läbipaistvamaks muudab. Kui erakondade rahaasjadega seonduv on selgelt reglementeeritud ning kogu info avalikult kättesaadav, siis viie riigikogulase ja mõne omavalitsustegelase osas valitseb täielik teadmatus. Nimelt pole võimalik MTÜ Demokraadid rahastamise kohta informatsiooni leida.

Möödunud aasta juunis tegi Siret Kotka Erakondade rahastamise järelvalve komisjonile ettepaneku kontrollida MTÜ Demokraatide rahastamist vältimaks võimalikku mõjuvõimuga kauplemist. Demokraatide juhtoinas Rainer Vakra pidas seda väga heaks ideeks, ning teatas, et neil pole annetuste avalikustamise vastu mitte midagi. Üheksa kuud hiljem pole see hea idee aga siiski teoks saanud ning viit parlamendisaadikut ühendava organisatsiooni rahastamisest ei tea avalikkus endiselt midagi. Erinevalt erakondadest ei tea avalikkus, kes neile annetavad ja kui palju? Kas lisaks annetustele on veel tuluallikaid ja millised? Pimedus!

Teema väärib tähelepanu, sest demokraatide ühenduse heaks „töötavad“ Riigikogus mitmed inimesed. Töötavad jutumärkides seepärast, et Riigikogu Kantselei veebilehelt pole võimalik ühtki neist leida. Rainer Vakra on hoogsalt väitnud, et demokraatidel on seitse nõunikku, kuid siiani on tähele pandud kolme erinevat inimest. Siit edasi tekivad küsimused, millise eeskirja järele need fantoomnõunikud Riigikogu ees autosid pargivad, hoonesse pääsevad ning parlamendi arvutivõrgus töötavad? Ja kes neile palka maksab? Pärast koostööpakti allakirjutamist sotsidega võiksid demokraadid edaspidi oma nõu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni abimeestelt saada.

Ilmselt toetavad demokraate jõukad mehed nagu Seppik, Leedo ja Varek,  kuid mida neile vastu pakutakse? Hurraaga välja kuulutatud uue erakonna loomine tundub olevat tänaseks maha maetud, seega jäävad kauplemiseks üle vaid seaduseelnõud ja otsused. Millised ja kellele? Eelmise aasta lõpust meenub katuserahade jagamine, kus OÜ Väinamere liinidele nähti ette 600 000 eurot...aga see on pelgalt oletus.

Kui Riigikogu aknaalused tahavad nii kangesti mängida, et neil on oma eraldiseisev poliitiline vabaühendus, siis peaksid nad ka vastavatest regulatsioonidest juhinduma. Hetkel pole aga ühelgi poliitikahuvilisel võimalik muud leida kui demokraatide Facebooki konto ning juriidiline sissekirjutus Kristiines asuvasse eramusse. Jääb üsna salapärane mulje sellest „kaasavast, ausast, avalikust ja eetilisest“ organisatsioonist. Esimesed, kes neid küsimusi esitama pidanuks on sotsiaaldemokraadid, mitte mina. Ühist asja ajavad nendega ju sotsid, kahju, et neid ei huvita, kuidas tegelikult demokraatide seltskonnas asjad, ka rahaasjad käivad. Ehk on neile hoopis vastuvõetav, et koostööpartnerite rahaasjades valitseb suur pimedus. Ühed mustad mõlemad?
Ootan huviga nende möödunud aasta majandusaasta aruannet, mis ehk selgitab vähemalt rahastuse päritolu.