kolmapäev, 4. märts 2009

Jaan Tõnisson pööraks IRL-i sahkerdamiste peale hauas ringi

Isamaaliidu poliitikutest komplekteeritud juhatusega Jaan Tõnissoni Instituut on saanud suuri rahalisi annetusi ja valitsuse poolseid sihtfinantseerimisi. Kokku ulatub see summa igal aastal ligi kolme miljoni kroonini. Suur osa sellest summas kulub tegelikkuses IRL-i büroo töötajatele palga maksmiseks. Selle instituudi vahenditega on tehtud ka erakonda ja selle vaateid pooldavaid trükiseid ning üritusi.

Kui Eesti ajakirjandus soovib tõsiselt tegeleda parteide rahastamisega, siis tuleks uurida Jaan Tõnissoni Instituuti ja IRL-i. Kui Tõnisson teaks, millist rahapesu tema nime kandva instituudi kaudu tehakse, siis pööraks ta hauas ringi.


IRL ei tohiks kasutada ühegi väärika riigimehe nime oma hämarate tegemiste juures, eriti Jaan Tõnissoni oma. Jaan Tõnissonil olid väga selged põhimõtted, kuidas Eesti riiki juhtida ja arendada, kuid IRL-i poliitikutel riigimehelikkus puudub.

Juba siis, kui Jaan Tõnissoni Instituut isamaalaste poolt loodi, kritiseeris Tartu literaat Ain Kaalep teravalt instituudi
asutamiskoosolekul aset leidnud veini- ja šampusejoomist, kuna Jaan Tõnisson ise oli teatavasti karsklane. Juba see väike, kuid kujukas näide näitab, kui vähe Jaan Tõnissoni mälestus tegelikult IRL-ile korda läheb, sest ollakse valmis raha teenimise eesmärgil tema nime jalge alla trampima.

2 kommentaari:

Jaak Vackermann ütles ...

Tere ja Head Uut Aastat,Hr.Priit Toobal! Eile õhtul näitas teleris Eestimaa Laul 1988. Trivimi Velliste mainis oma kõnes Jaan Tõnissoni.Googeldasin teadmiste täienduseks ja mäluvärskenduseks Jaan Tõnissoni ja leidsin ennast Teie blogist.Lugedes artiklit IRL-i sahkerdustest ja IRL-laste mitteriigimehelikkusest tekkis mul õigustatud vajadus faktiliste täpsustuste järele.Kuna olen isegi IRL-i liige, siis soovin Teie väidetele lisaks tõestuslikku faktimaterjali.Kuna lähenemas on IRL-i Suurkogu, siis on sellega üsna kiire.Teades Teie poolt esitatud fakte saan siis probleemi Suurkogul tõstatada.Palun tungivalt esitada need järgneva nädala jooksul kas Teie oma blogis või saates need mulle aadressile: jaakv@hk.tlu.ee. Head aasta paremat jätku ja Päikest silmasärasse ning südamesse! Jaak Vackermann.

Jaak Vackermann ütles ...

Tere, Hr.Priit Toobal!Ootan Teie poolt jätkuvalt täiendavaid fakte Seoses Jaan Tõnissoni Instituudi ja IRL-i poolt tehtavate "mitteriigimehelike sahkerdustega". Päikest ja kõike head soovides Jaak Vackermann.