kolmapäev, 2. september 2009

Suure-Jaanile

Neli aastat on möödas. Täis on saamas neli aastat ühist Suure-Jaani valda. Minu koduvalda. Ligi neli aastat tagasi toimusid viimased kohalikud valimised. Uute valimisteni jääb veel mõni nädal ning tagasivaatamiseks ja uute sihtide seadmiseks on aeg vägagi küps.
Keskerakonna lehe “Suure-Jaani Sõnumid” aprillikuu numbris tõdes vallavanem Maie Käba, et ühinemine Suure-Jaani suurvallaks oli õige otsus. Nii arvan ka mina ja arvab Keskerakond.

Ühinemise eel oli hirme ja kartusi, mis oli täiesti loomulik, sest pea alati on hirmu millegi uue ja tundmatu ees. Oli ju meile kõigile lõpuni teadmata, mida ühinemine endaga toob ja kuidas asjad edasi hakkavad minema. Oli suur lootus, et läheb vaid paremaks, ja paistab, et see aitaski. Kindlasti ei ole ka suurvallas kõik roosiline, on omad raskused ja mured, kuid olen kindel, et tänases majanduskriisi olukorras on meile oluliseks abiks, et oleme suhteliselt suur omavalitsus. Vaadates väikeseid omavalitsusi, kes täna palju suuremas mures, tänan kõiki neid volikogude liikmeid, kes 2005. aastal ühinemise poolt käe tõstsid.

Ligi kaks aastat olen igapäevasest Suure-Jaani elust veidi eemal olnud. Tallinnas, erakonna peasekretäri ametit pidamas. See ei tähenda aga, et ma kodukandi tegemistega kursis poleks. Veedan peaaegu kõik oma nädalavahetused ja vabad päevad kodulinnas. Siin on endiselt palju sõpru ja tuttavaid, kes vallaeluga ja selle inimeste tegudega kursis hoiavad. Samuti on siiani hea klapp vallavanem Maie Käbaga, kellega tihtipeale mõtteid vahetame. Leian, et Maie on valla juhtimisega suurepäraselt hakkama saanud. Ta on suutnud panna kogu valla - iga elaniku, iga küla, iga ametniku ühiselt mõtlema ja tegutsema.

Kandideerin nendel valimistel Suure-Jaani vallas. Olen varasemalt kahel korral kohalikel valimistel kandideerinud – 2002. aastal Suure-Jaani linnavolikokku ja 2005. aastal ühisesse vallavolikokku. Mõlemal korral olete teie, lugupeetud valijad, mind usaldanud niivõrd, et olen olnud nii linna- kui ka vallavolikogu liige. Olin üle aasta linnavolikogu esimees ja ligi kaks aastat, enne Keskerakonna peasekretäriks nimetamist, valla kultuurinõunik. Seega omavalitsusliku töö kogemust on mitu aastat. Miks mitte tulla uuesti valla tegemistes kaasa rääkima? Suure-Jaani keskerakondlased on otsustanud, et mina olen vallavanema ja Maie Käba volikogu esimehe kandidaat.

Keskerakonnal on Suure-Jaani vallas suur ja tugev organisatsioon suuresti tänu Uno Varese tegevusele. Tuleme valimistele läbi aegade pikima ja tugevaima nimekirjaga ning teie usaldusele lootes ootame head tulemust.

Loodan Sinu peale, suurejaanilane!

1 kommentaar:

Aave ütles ...

Ambitsioonika kõneviisi kaudu näib hr Toobal olevat igati osalusdemokraatiat viljelev, pooldav ja järgiv vallakodanik, seepärast näib eriti usalduslik-põhjendatud-ootust kandev ka rida lihtsaid teematõstatusi, eriti suure-jaani valda üksiti ja kogu eesti omavalitsuslikkust puudutavaid..onju:)))

Sündsusetu oleks sind ja ka keda iganes teist üksiti erakondliku kuuluvuse tõttu avalikult vitsutada..mistahes erakonna liidri võrdväärseks mõttepartneriks sa ilmselt eal ei ulatu ning tegeliku mõtte-erga varju staatusesse jääd sa paratamatult igavesti, sest enamikul järgijail on paratamatult inimlik omadus väsida ning hetkega oled sealsamas tagasi, kust alustasid..aga see selleks.
Enim huvitab mind kui vallakodanikku, mis imeline kogemus see küll on, mida sina enda taustal ja endale paista lased seosed kohaliku omavalitsusega, selle igapäevase toimetamisega seoses..nimetad ehk lahkelt selle osakonna, tegevusala ja sisu, mis päris täpselt iseloomustab sinu otsest panust just selle omavalitsuse heaks, mille otseses mõttes heategijaks end kokkuvõtvalt nimetad?!
Poliitikas näid sa ju kõigiti kodus olevat..asi see siis kommunaalpoliiitkas tegusalt ja toimekalt ilma teha, kas pole..unepealt paiskad lahendusi tõenäoliselt ja asjaajamistoimingute sisu ja vormi oleks sinult suisa solvav rahva ette tarida..küll on tore..nii tore..nii tore..kohati on erakordselt kahju, et jumal on meil üks, sest puudub mehe jalas püks..ja mitte üks..
..on siiski ravimeid nii mitmeid..ka sinule..
..oh jumal kaitse keisrit..
..kui ei, siis meislit..
..too vähemalt on kindel..
..no igal rindel..
..sa vana sinder..üks on kindel..
..kes iganes..kuid mitte keski rinded!!!!