esmaspäev, 14. aprill 2008

Oravate Hullud Päevad

Hullud Päevad ei ole üksnes kaubanduskeskustes, needsamad Päevad on ka oravatel. Peaministripartei Reformierakond on minu hinnagul suures sisetülis ja viimastel nädalatel tehtu on tõmblemine ja läbimõtlemata tegevus. Toon siinkohal välja mõned mõtted, kuidas näen mina oravapartei siseelu.

Teksti kõrval oleva pildi Ansipist leidsin huvitavalt kodulehelt, mida soovitan teilgi külastada www.oravad.com

Ansip versus Pentus, kusjuures ruulib Pentus!
Andrus Ansip ja Keit Pentus ei ole alati halvasti läbi saanud, aga mida aeg edasi, seda rohkem tõstab noor neiu Keit parteis pead. Tüli algas ligi aasta tagasi, kui 17. aprillil 2007, mil värske parlamendisaadik Pentus julges infotunnis Ansipilt küsimuse küsida ja mille peale peaminister otse puldist noorele saadikule karmilt õpetust jagas.

«Tööd alustav riigikogu ei ole omandanud veel kõiki eelmiste riigikogu liikmete kombeid, mille järgi tavaliselt koalitsioonipoliitikud ei esita koalitsiooniministritele küsimusi,» õpetas Ansip läinud nädalal Reformierakonna esimeest Keit Pentust, kes päris suitsupakkide maksumärkide kohta. «Eriti pole kombeks küsimusi ootamatult esitada.»

Viimane näide nende tedremängust on lähiajast võtta, loomulikult lisaeelarve teema. Kui nädal aega tagasi oli Ansip selgel veendumusel, et riigi lisaeelarvet pole kevadel kindlasti mitte menetleda ja vastu võtta tarvis, siis täna teatas Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus ristivastupidist - negatiivne lisaeelarve tuleb ja kiiremas korras.

- 8. aprillil teatas peaminister Andrus Ansip Postimees onlines: "«Tunnistagem, et kolme kuu pealt on liiga vara öelda, missugust kärbet on vaja või kas see üleüldse peaks tulema." "Minu ettepanek on külmutada nende vahendite kasutamine kuni 1. septembrini. Kui on teada suvine majandusprognoos, saab teha ka otsuseid." Miinusmärgiga eelarve tegemisest hoiduv Ansip suruski esialgu läbi oma tahtmise ja otsus säästueelarve kohta jäi langetamata. Taas asub valitsus tundlikku teemat arutama 17. aprillil. Kriitikute väitel tooks Ansipi nägemuse pealejäämine suure ebamäärasuse viieks pikaks kuuks ja saadaks valesid signaale nii kodu- kui ka välismaale. «Ansip kardab olla ebapopulaarne. Veel rohkem kardab ta, et tuleb teha kaks negatiivset eelarvet,» kõlas üks arvamus. Üks päev varem ETV 24 ja Kalev meedias: Peaminister Andrus Ansip arvas, et esialgu ei peaks hakkama koostama negatiivset lisaeelarvet ja kulutused tuleks 1. septembrini külmutada. Lisan siia ka 7. aprilli 2008 Aktuaalse Kaamera 21.00 saate lingi: http://www.etv24.ee/index.php?0&popup=video&id=13064

- 14. aprillil fraktsiooni esimehe Keit Pentuse pressiteade ütleb järgmist: Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Keit Pentuse sõnul peaks riigikogu jõudma negatiivse lisaeelarve vastu võtta enne suvepuhkusele minekut. Koosolekul otsustati, et säästueelarve kokku pannud valitsus esitab selle kohe ka Riigikogule. „Selguse saamine on praktiline mitmes mõttes. Riigikogu peaks jõudma negatiivse lisaeelarve vastu võtta enne suvepuhkusele minekut,“ lisas Pentus. Link tänastest Aktuaalse Kaamera uudistest: http://www.etv24.ee/index.php?0&popup=video&id=13213
Ja ennäe imet, tänastes Aktuaalse Kaamera uudistes teatas Ansip, et tema on nii täna ja alati selle poolt olnud, et negatiivne lisaeelarve tuleb vastu võtta veel sel kevadel. Põhjenduseks toob rahva suure ootuse selles küsimuses, no tule taevas appi, millal Ansip enne rahvast kuulanud on!? No oli ikka tobenaljakas seda uudistes vaadata küll!!! Kas tõesti reformierakondlasest valitsusjuht on valetaja või ei saa ta tõesti millestki aru!?

Ansip versus Atonen!

Tüliõunaks praktiliselt sama teema - negatiivne riigieelarve ja valitsuse poolt majanduslike ohumärkide eiramine. Käesoleva aasta aprilli alguses annab Ansipi parteikaaslane Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen valitsuse aastasele tegevusele suhteliselt negatiivse hinnangu, kus heidab peamiselt ette majanduslike ohumärkide eiramist ja majanduse ebareaalset tunnetamist, üsna karm süüdistus!

Siinkohal tuletaksin meelde ka ühte reklaami, mis valuutavahetusfirma Tavid poolt 2008. aasta alguses raadioeetritesse paisati. Tavidi reklaam nendib, et «mõne aja pärast on kõik, tõepoolest absoluutselt kõik Titanicul, vajunud igaveseks mitme tuhande meetri sügavusele vee alla».
Tekst ei jäta kahtlust, et Eesti rahandussüsteem, osa maailma finantssüsteemist, vajub samuti põhja, nagu absoluutselt kõik Titanicul. See on erakonnakaaslasest peaministrile lausa huku kuulutamine.


Veel ühest lähiaja erimeelsusest. Atonen teatas, et tema arvates peaks rahandusminister tagasi astuma. Ansipi arvamust mööda Padar ministritoolist loobuma ei peaks. Olen siinkohal Ansipiga nõus, kindlasti ei peaks seda tegema ainult Padar vaid eelarvepettuse eest vastutab kõigepealt ikkagi peaminister ja kui Ansipil oleks natukenegi riigimehelikkust (kahjuks praktika ja faktid on näidanud, et seda tal raasugi pole), siis astuks ta ise tagasi!

Ansip versus Reformierakond!

Reformierakonna sees on kuulda järjest suuremat rahulolematust peaminister Ansipi tegemiste ja väljaütlemiste suhtes. Millisele riigikogulasele ikka meeldiks kui hommikul Ansipi poolt käsulaud kätte jagatakse ja oma peaga enam mõelda ei tohi!? Kusjuures see kehtib nii Riigikogu fraktsioonis kui ka erakonna juhatuses. Ainus põhjus, miks eelpool nimetatud organite liikmed teda siiani talusid oli Ansipi suhteliselt kõrge populaarsus. Kas nüüd, mil peaministri toetus kukesammudega allapoole liigub, on põhjust teda enam kannatada või on õige aeg päikesekuningas üle parda heita!?

Ansipi ja teiste oravate tõmblemised

Reformierakond nii oma sisetülidest, kui reitingu langusest on nurka surutud ja on ju teada, et nurkasurutud loom (ka orav) käitub ettearvamatult ja nö lahmides. Mida kõike nad ka teha ei püüaks, et põhiteemalt, negatiivselt riigieelarvelt, meedia ja selle kaudu ja valijate tähelepanu kõrvale juhtida.
Mõned näited:
- Riigikogu liikmete vähendamise ettepanek
- Üleskutse võimupöördele pealinnas
- Siim Kallase võimalik kandideerimine Europarlamendi valimistel
- No ja loomulikult kõikvõimalikel juhtudel Egdar Savisaare süüdistamine ja tümitamine
Mis järgmisena?

Mul on Reformierakonnale, eelkõige noorpoliitik Pentusele, üksainus soovitus - kutsuge Ansip peaministri kohalt tagasi, sest ise ta sealt kõrgelt ülevalt enam alla ei tule!

Kommentaare ei ole: