esmaspäev, 22. november 2010

Mis küll Eestis toimub?



Laupäeva õhtu tõi mulle üllatava ning kurva sõnumi – muusik Tõnu Trubetsky on otsustanud Keskerakonnast lahkuda. Laiali saadetud pressiteates ütleb Tõnu, et lahkub Keskerakonnast ning vähemalt mõneks ajaks ka poliitikast seoses tagakiusamise, tapmisähvarduste ja vaimse terroriga. Need kolm põhjust kõlavad õõvastavalt ning tekitavad õigustatud küsimuse – mis küll Eestis toimub?

Meie Põhiseadus sätestab, et poliitilise vihkamise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav. Samuti on Põhiseaduse kohaselt igaühel õigus jääda truuks oma arvamustele ja veendumustele ning kedagi ei tohi sundida neid muutma.

Küllap Tõnu arvestas Keskerakonda astudes, et tuntud inimesena satub ta avalikkuse tähelepanu ja ka mõningase kriitika alla. Seda aga, et erakonda kuulumine lõpeb inimese terroriseerimisega nende poolt, kellele see ei meeldi või, kes sellest aru ei saa, ei osanud keegi isegi unes näha. Mingil põhjusel võtsid teatud inimesed endale õiguse tuntud muusikut kritiseerimise asemel lausa laimata ning avalikult mõnitada. See on vale ning ebamoraalne. Loomulikult on õigus öelda välja oma arvamus, aga seda ei ole lubatud teha ärgitades poriga loopimisele ja vihkamisele.

Nii nagu ütles Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa, on Tõnuga juhtunu märgiks sellest, et midagi on lahti demokraatia ja meediaga. Tõepoolest, midagi on lahti – Euroopa ja euroopaliku käitumise suunas arenemise asemel liigub Eesti hoopiski kusagile ebamäärasusse – sinna, kus on olemas õige arvamus ja vale arvamus. Ning nn vale arvamuse tunnistamine toob kaasa karmi karistuse ja hukkamõistu. Selline vihkamist ja hukkamõistu täis olev türannia ei ole aga jätkusuutlik, vaid kukub kokku iseenese kurjuse raskuse all.

Vahel on keeruline lahendada küsimust, kus jookseb piir õigustatud kriitika ja alusetu laimu vahel. Siinkohal peabki olema reguleerijaks avalik sõna – meedia, mis eri arvamusi vahendab. Kui aga meedia ei suuda või ei taha tõmmata seda piiri, siis on ühiskonnas korra hoidmiseks vajalik sekkuda seadustega. Laimu paisudes peab võtma vastutusele need, kes on selle algatajateks ja levitajateks.

Pean ääretult oluliseks, et avalikult mõistetaks hukka see, mis Tõnu Trubetskyga korda saadeti. Mingit õigustust pole ja ei saa kunagi olema tagakiusamisel, (tapmis)ähvardamisel ja vaimsel terroril. Kui sellesse suhtutakse kergekäeliselt ning sarkasmiga, siis anname signaali samasuguse käitumise jätkumiseks ka edaspidi. Siinkohal on olemas oht kogu poliitikale – selline õudus võib hakata tabama valimatult kõiki inimesi, kes astuvad ükskõik millisesse erakonda. Selle tulemuseks on aga ühiskonna lagunemine ja lõhestumine ning küsimärgi alla satub Eesti püsimajäämine.

Laimajad ja vihkamise õhutajad hõõruvad nüüd käsi, sest tunnevad end rahuldatult - muusik Tõnu Trubetsky lahkub Keskerakonnast ja poliitikast. Sellega anti aga tõuge üleüldisele vihkamisele ja mittesallimisele ja lõhestumisele.
Siinkohal pöördun erakondade peasekretäride poole, saamaks sõnumit mis väljendab vastuseisu säärasele käitumisele, nüüd ja edaspidi.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Imelik,et siia polegi veel keegi Toobalit sõimama tulnud,mida harrastatakse innukalt igal võimalikul juhul,kui on Keskerakonda puudutava sisuga artikkel.
Eile öösel ma ei saanud kaua leida unerahu meie riigis tekitatud vaimse terrori vaikse aktsepteerimise pärast.
Delfi kubiseb keskerakonda laimavaid,sõimavaid ja nüüd seoses Trubetstkiga ka lausa ähvardavate kommentaaridega,mis praktiliselt on nagu ühest kahurist lastud,stereotüüpselt sarnase sõnavara ja sisuga.
Kas ei oleks kuidagi võimalik teha kindlaks see server,kust need forseeritult,iga kord eksimatult ja õigeaegselt välja tulistatakse?
Priit,kas võtaksite selle käsile?
Tundub nagu keskerakond on juba alistunud.
Reformikad aga tunduvad üha ülbemaks minevat.
Ühes kohas,peale taas avaldatud reformierakonna reitingu tõusmist,nentis keegi kommentaator,et järjest enam on tunne,et oravad valmistuvad kindla võidu saavutamise nimel,valimistulemuste võltsimiseks.
Minulgi sellised mõtted painamas.
Kardan,et Tõnu Trubetski mõnitamine ei ole sellega veel lõppenud.
Palun võtke midagi ette,kui vähegi võimalik.

Anonüümne ütles ...

Juba tükk aega jälgides ning tutvudes noore tõusva poliitiku seisukohtadega ja avaldustega siis pole mõtet nii eetikavaest kodanikku hurjutada.
Pigem peaks talle kaastunnet avaldama.
Eks elu näitab.
Lohutuseks võib ütelda, et õnneks härra Toobalil on veel kõvasti arenemisruumi.
Priidukesele peab kohe siiralt soovima edu, jaksu ning head närvi.
Aga mis peamine....(loodan, et haridust tal ehk on) HARITUST, MÕISTUST, TAKTITUNNET, INTELLIGENTSUST ning VIISAKUST sellele noorsandile oleks rohkem vaja.
Kui iseloomu poolest sellised omadused puuduvad siis mingil määral on neid võimalik järjekindla töö tulemusel ka omandada.
Vähemalt algtasemel.
Soovin siiralt Priidukese poliitikukarjäärile edu ja kuulsust.

Anonüümne ütles ...

lp.Priit Toobal.
otsustasin ka teile
saata selle sõnumi.
mis puudutab valimistulemuste usaldatavuse probleemi.
Saatsin selle ka teie erakonna e-mailile.
Vaprust ja jõudu teile oma missiooni täitmiseks ,vaatamata teie madalatasemeliste vastaste jõhkratele rünnakutele. ÕNNITLEN KA VALIMISTE VÕIDU PUHUL.




siin see on:
Valimispettus!
08.03.2011 21:35

lugeja 08.03.2011 09:59, Postimees
Arvutasin välja e-hääletuse ja tavahääletuse
toetuste erinevuse. Tulemused on julmad. E-hääletus on ikka võimas relv valitsuse käes. Pole realistlik, et erinevused e- ja tavahääletuse juures erinevad nii palju valitsuserakondade kasuks (+17.7 ja +14.5) ja Keskerakonna kahjuks (-47.5%). Samas on SDE puhul erinevus minimaalne (+3.4%). Muude kandidaatide puhul kisub erinevuse e-hääletuse kahjuks arvatavasti valimisrakenduse viga, mille pärast ca 2.5 % kasutajatest ei näinud üksikkandidaatide nimekirja lõppu.

Seega tuleb välja, et kõige läbipaistmatum osa valimistest, e-hääletus, määras valimiste tulemused. Poleks e-hääletust, võitnuks Keskerakond. Nii suur erinevus pole enam põhjendatav arvutikasutaja profiili erinevusega tavakasutaja omast. Mina teen siit enda jaoks järelduse, et valimistulemused võltsiti. Järeldagu teised, mida ise tahavad.

Tulemused ise:

Kesk (e-hääletus): 9.9 %
Kesk (tavahääletus): 27.7 %
Kesk (kahe hääletustüübi erinevus): -47.5 %

Ref (e-hääletus): 36.9 %
Ref (tavahääletus): 25.8 %
Ref (kahe hääletustüübi erinevus): +17.7 %

IRL (e-hääletus): 25.4 %
IRL (tavahääletus): 18.9 %
IRL (kahe hääletustüübi erinevus): +14.5 %

SDE (e-hääletus): 18.0 %
SDE (tavahääletus): 16.8 %
SDE (kahe hääletustüübi erinevus): +3.4 %

Muud (e-hääletus): 9.8 %
Muud (tavahääletus): 10.7 %
Muud (kahe hääletustüübi erinevus): -4.2 %e