kolmapäev, 15. oktoober 2008

Looduse koniskandaalist


Minu kodumaakonna pealinnas Viljandis on lahvatanud koniskandaali teemal on sõna võtnud juba palju nii poliitilised kui vähempoliitilised organisatsioonid ja inimesed.

Kõigepealt ei tohiks ka selle juhtumi puhul avalikkus Tarmo Looduse süüdimõistmisega kiirustada, sest menetlus alles käib ja asja uuritakse. Samas olen päri ka lastekaitseliidu ja Keskerakonna Noortekoguga, et haridusminister Tõnis Lukase arvamusavaldus oli enneaegne, sest ka tema ei tea uurimise tulemust ning enne selle selgumist öelda, et Loodus ei peaks midagi kahetsema on ka vale.

Seda meelt olen ma aga küll, et kui Loodusele süüdimõistev otsus langetatakse, siis ei tohiks ta ei direktori ega volikogu juhina jätkata.

Toon siinkohal ühe võrdluse aastast 1997, kus Tapa Gümnaasiumi direktor Lääne-Viru maakohtu poolt koolilaste kallal vägivallatsemises süüdi mõisteti ning karistas teda 3520-kroonise rahatrahviga. Direktori peamine süüdistaja oli kuuendasse klassi istuma jäänud noormees, kelle väitel oli direktor teda kolm korda rusikaga kõhtu löönud. Ei meenutanud seda lugu selleks, et kellegi haavale soola raputada vaid näitamaks, et seesugune juhtum ei ole esmakordne.

Miks sellised lood juhtuvad? Väga palju räägitakse koolivägivallast, kusjuures nii füüsilisest kui vaimsest ning õpilaste omavahelisest ja õpetajate ning õpilaste vahelisest.

Varsti nimetatakse iga väiksemat ebameeldivat ütlemist või noomitust koolivägivallaks. Seesugune liigne leebus ei ole lahendus. Kindlasti ei õigusta ma siinkohal kehalist karistamist või vägivallatsemist.

Kool peab lisaks õpetamisele minu arvates ka kasvataja rolli täitma ning seda koostöös kodu ja vanematega. Õpetaja ei tohi olla üksnes tunniandja ja lapsevanem lapse kooli tooja.

On veel üks asi, mis mulle Viljandi koniskandaali juures ei meeldi. Rahvaliidu noorte poolt on juhtumist tehtud poliitiline sõda ja on saanud valimiskampaania alguseks. Seesuguste võtetega ei ole ilus kampaaniat teha, veel vähem alustada. Noorte inimestena peaksite pakkuma lahendusi ja uusi säravaid mõtteid!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

kle Toobal, milles sa siin Rahvaliidu Noori süüdistad!?
Rahvaliidu Noored olid esimesed, kes probleemile tähelepanu juhtisid - just sellele, et haridusminister peab võtma erakonnakaaslasesuhtes objektiivse seisukoha. Erinevalt noor-kesikutest kedagi ametist maha kangutama ei hakatud.

PS: ja tahaks loota, et see kommentaar siit kuhugile ei kao