teisipäev, 28. september 2010

Mõnes riigiametis on lahvatamas suur korruptsioonilugu?

Eesti meedia on viimastel nädalatel käsitlenud jõudsalt Tallinna linnaametnikke, kes saanud Kaitsepolitsei kahtlustuste osaliseks süüdistatuna pistise võtmises. Mõneti võib ju suurt huvi õigustatuks pidada, kuid kahjuks tahetakse meedia vahendusel inimene enne trellide taha saata kui tema süü on kohtus üldse kinnituse saanud.

2009. aasta aprillis manitses Edgar Savisaar oma blogi vahendusel ajalehte Postimees, mis eksitas artikliga lugejaid, jättes väära mulje, justkui pealinnas oleks kahekordistunud korruptsioonis süüdimõistetute arv. Vähe sellest, põhjuse antud artikli kirjutamiseks andis justiitsminister Rein Langi eksitav vastus Riigikogu Keskfraktsiooni liikmetele. Kohtulahendite registri ülevaatamine tõi aga asjale hoopis teise valguse. Nimelt selgus, et omavalisustöötajatest on korruptsioonis süüdi mõistetud 2007. aastal üks isik ning 2008. aastal mitte ühtki. Riigitöötajatest vastavalt 12 ja 13.

See näitab väga hästi, kuidas meedia täiesti süüdimatult kujundab eksiarvamust ja asetab korruptandid sinna, kus neid on tegelikkuses kõige vähem. Seega ei saa me endiselt usaldada ajalehtede kaanepealkirju, vaid peame tegelema tõeste andmete otsimisega. Ei ole ilus, et Tallinnast kujundatakse ajakirjanduses endiselt arvamus kui korrumpeerunud linnast. Riigiametitest, mille statistilised numbrid lausa hirmu tekitavad, ei räägi aga keegi.

Siinkohal tekib küsimus, kas õukonnameediale on antud käsk Tallinna kõvasti tümitada, et varjata mõnd esile kerkida võivat inetut lugu riigiametites? Mis on aga selge – inimene pole enne süüdi kui vastav kohtuotsus on langetatud – süütuse presumptsioon kehtib ka Tallinnas.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

http://www.tallinnapostimees.ee/?id=319268

Rõõm nentida, et haigus Teil blogimist ei takista. Ehk kirjutate siis blogisse ka paar rida teemal - miks Keskerakonnal on makseraskused?

McNeo ühiskonnablogi ütles ...

Käed eemale K-Omavalitsusest.

Anonüümne ütles ...

Keskerakond laguneb!

Praegu püüate varastada veel nii palju kui jaksatee. Teie põhiline valijaskond sureb ära ja neil on ka madal iive.

Aeg teeb oma töö...

Aeg hoolib Eestist ja eestlastest! Õnneks :)

Anonüümne ütles ...

"""Mis on aga selge – inimene pole enne süüdi kui vastav kohtuotsus on langetatud – süütuse presumptsioon kehtib ka Tallinnas. """


ja mida teeb teie armas MUPO? eirab täielikult seda põhiõigust

Anonüümne ütles ...

Vabandust, aga mis rohtude mõju all Sa oled?

Unknown ütles ...

Mis lugu või üllatust saab lahvatada, kui korruptsioon kuulub Keskerakonnas igapäevase mõtteviisi ja tööstiili juurde?
Rahvas saab lihtsalt aeg-ajalt lugeda mõne konkreetsema näite, kes täpselt, kellega ja mida sahkerdas.

Kuumem päevateema on Edgari rahalaenamise (või rahapesu või rahakantimise, valige ise meelepärane nimetus) ümber. Tõenäoliselt on selle raha päritolu korruptiivne ja tõenäoliselt on seda liiga raske tõendada, aga fakt, et Edgar kasutab finantseerimisel Offshore varifirmasid ning Liechentsteini advokaate näitab tema tahet varjata raha päritolu ja tagamaid ning mitte näidata seda tuluna, et hoiduda Eesti riigi maksudest.

Huvitav oleks teada, kas Edgar on sellest laenust ka mõne sendi laenuandjale tagastanud. Tõenäoliselt mitte. Ja lihtne välja vabandada, kui laen pole seotud kindla maksegraafikuga. Ühel heal päeval kandib sama laenu mõne Küprose või Luxembourgi isiku peale ringi ja asi tahe.

See oleks äris tavaline, kuid avalikus teenistuses olevale Savisaarele on see kohatu ja vääriks ilma pikema jututa poliitikast lahkumist. Moraalne inimene käituks selliselt.