teisipäev, 4. jaanuar 2011

Mille peale võib kindel olla?

Vaadates Reformierakonna “Võid kindel olla” kampaaniat, on ilmselt paslik küsida, mille peale võiksid inimesed kindlad olla, kui Reformierakonnal õnnestub tõesti veel neli aastat Eesti riigitüüri juures olla.

Kindel võib olla selle peale, et meie palgad jäävad Soomele kolmekordselt alla, samas kui hinnad jõuvad Põhjamaade tasemele jõudsalt järele.

Kindel võib olla selle peale, et Soome koristaja saab ka nelja aasta pärast rohkem palka kui Eesti õpetaja.

Kindel võib olla ka selle peale, et meie vahe Soomega vaid suureneb, kuni seal on võimul Keskerakond ja kehtib astmeline tulumaks ja Eesti jätkab ultraliberaalse parempoolse poliitika lainel.

Kindel võib olla selle peale, et see sunnib veel suurem osa Eesti inimestest otsima tööd Soomes ja mujal. Eriti puudutab see noori, kel pole siin erilisi perspektiive.

Kindel võib olla selle peale, et oleme ka nelja aasta pärast eurotsooni vaeseim riik.

Kindel võib olla, et tööpuudus jääb veel pikaks ajaks praegusele kõrgele tasemele. Nagu ennustavad ka majandusanalüütikud, kelledest paljude hinnangul pole lootustki, et tööpuudus sel aastal alla kümne protsendi piiri kahaneks.

Töötud võivad olla kindlad ka selle peale, et mingit erilist abi või toetust nad oma muredele Eestis ei leia. Meil on töötutuoetus 60-eurone, Soomes 500-eurone. Kümnekordset vahet ei saa enam seletada riikide erinevate võimalustega. See on ikkagi suhtumise küsimus.

Kindel võib olla selle peale, et Eesti teadlasi, spetsialiste, kultuuriinimesi, ametiühinguid ühiskondlikke organisatsioone, ettevõtjaid aga ka Eesti inimesi kuulatakse sama vähe kui seni ning nende arvamusega arvestamist ei pea keegi tähtsaks.

Kindel võib olla selle peale, et omavalitsustelt ära võetud tulusid ei anta neile tagasi. Elul maapiirkondades lastaks edasi kiratseda, jätkub bussiliinide, maapoodide, maakoolide ja postkontorite sulgemine. Ääremaastumine süveneb ning põllumajandusel lastakse edasi kiratseda.

Kindel võib olla selle peale, et jätkub üleminek tasulisele kõrgharidusele ning kõrgharidus muutub veelgi kallimaks. Mis tähendab, et mitte ainult vaesematest, vaid ka keskmise sissetulekuga peredest noortele muutub Eestis kõrghariduse omandamine üha kättesaamatumaks unistuseks. Hoolimata nende akadeemilistest võimetest mängib pere rahakott üha suuremat rolli.

Kindel võib olla selle peale, et jätkub kokkuhoid eakate arvelt. Pensionid ei taga ka nelja aasta pärast eakaile normaalset toimetulekut.

Kindel võib olla selle peale, et nende laste arv, kes kasvavad üles vaesuses, ei vähene vaid suureneb.

Suureneb varaline kihistumine. Rikaste maksukoormust vähendatakse. Aina suurem osa maksukoormusest lükatakse keskmist ja alla keskmist sissetulekut teenivate perede kanda läbi kaudsete maksude ja aktsiiside.

Kasvavad kommunaalteenuste hinnad, nagu näiteks prügi hind, mis juba selle aasta alguses saastetasude tõttu taas suureneb.

Kindel on sel juhul, kui valijad sel lasevad sündida. See ongi Reformierakonna kampaania mõte, et heidutada inimesi ning kustutada lootus, et midagi võiks muutuda. Reformierakond püüab jättta muljet, et neile pole mingit laternatiivi.

Kuid valija võib olla kindel, et valimispäeval, on kõigil meil võrdselt üks hääl ning on ainult meie endi otsustada, millist tulevikku Eestile soovime.

Kui sulle Reformierakonnast aitab, siis Keskerakond aitab!

Täna ringles Facebookis rida plakateid, mis minu arvamuslugu toetavad. Lisan need ka siia oma blogisse.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ausalt öeldes oleks oodanud konkreetset ja üksikasjalikult lahtiseletatud juttu, mida teeksite teisiti, lahendamaks kõiki neid teie poolt loetletud probleeme. Pange see ilusti siia kirja ja asi usutav tundub, siis ehk hääletangi valimistel teie poolt!

Anonüümne ütles ...

Kõlab väga meeleheitel hala moodi. Midagi asjalikku öelda pole, ainult nii igaks juhuks Reformierakonna maha tegemine. Samas kui Saviraar müüks terve eesti venelastele maha. Keskerakond ei saaks mitte midagi paremini teha. Tühjast kohast ei saa ju midagi tekitada. Mõttetu on Eesti võrdlemine Soomega või ükskõik millise Lääneriigiga, kuna neil on hoopis teine ajalugu. Meie (taas)iseseisvusaeg on olnud ju lühike. Täiesti mõttetu demagoogia ilma ühtegi lahendust pakkumata. Majaduskriis oli ülemaailmne, mitte vaid Eesti probleem, ja tasub ära märkimist, et Eesti on kriisiga hästi toime tulnud. Mäletan küll Savisaare juttu, et "Ansip viis Eesti majanduskriisini". No andke andeks, nii meeleheitel annab ikka olla, et sellist ila suust välja ajada! Ja kes vähegi viitsiks süveneda ja asja uurida - astmeline tulumaks tooks pigem kahju kui kasu (analüüsige või erinevates riikides toimuvat)! Meie riigis ei toimiks vasakpoolsus mitte mingil juhul. Võib-olla kui Eesti kümneid kordi suurem oleks... Aga jõudu! Selleks, et kunagi ka mõne asjaliku üllitiseni jõuaks. Igaks juhuks mainin, et ise ei kuulu ühtegi erakonda.

Anonüümne ütles ...

Mulle see postitus meeldib. See toob ilusti välja reformikate poliitika peajooned. Ja ma ei usu mitte sugugi seda juttu eestimaa venelastele mahamüümisest. Ei saa ju müüa midagi, mida meil pole. Oleme ammu võõrkapitalile maha müüdud ja seda reformikate aktiivsel kaasaaitamisel.

Anonüümne ütles ...

Astmeline tulumaks pole mingi vasakpoolsus. On siis ntx USA vasakpoolne? Ja majanduskriis on muidugi ülemaailmne, ainult, et Eesti inimeste jaoks korduvalt hullem kui mujal. See teine anonüümne võiks ka silmaklapid eest võtta ja mõtlema hakata. Aga ka mina ei kuuli ühtegi erakonda.

Uurija ütles ...

Soovin arvamust :

http://www.youtube.com/watch?v=csweDhlGHoc&feature=player_embedded

Et kas ka on alatu laim või siiski tõde, eriti see KGB-ga seonduv. Savisaar kustutas oma blogist selle küsimuse ära, ehk on siin blogis julgemaid.

Anonüümne ütles ...

Sina küsid mina vastan!
Priit,on tõde see,et sulle saab see mis sa ütled.
Miks sa pillud nõnda palju negatiivset?Vaata ja sa näed,et kõik see on bumerangina tagasi tulemas.

Jääme ikka moodsaks.


Eestimaa poeg.

Anonüümne ütles ...

"Mis mõttes AITAB!" Aitab Keskerakonna mahhinatsioonidest, demagoogiast, teiste halvustamisest, jne (list tuleks väga pikk). Ajuvaba "üllitis", taas! Priit, Te vist ei oska paremini. KE õpetus. Ise veel noor inimene, peaks olema arenemisvõimeline.

Anonüümne ütles ...

Kallis anonüümne 4. Kui loll saab olla - väita, et Eestis on üldse kõige hullem kriis? Ja positiivse näitena tuua USA, mis on teadupäerast üks enam p****kukkunud riike (rääkides mitte ainult majandusest)? Tegemist on vist väga maailmakauge inimesega, kes vaid keskerakonnarohelist kirjandust loeb.

Anonüümne ütles ...

to anonüümne kell 14.10. Pole see USA per''se kukkunud midagi, enamus inimesi tajub kriisi kaunis vähe. Ja ega ma ju USAd eeskujuks seadnud. Meentasin vaid, et RIKAS RIIK USA on ka astmelise tulumaksu riik. Ja milline oleks keskerakondlik kirjandus? Elan enamasti USAs ja ei tunne kahjuks seda eriti. Ehk valgustad, annad nimekirja, et ma lugema ei juhtuks. :)

Anonüümne ütles ...

Oleks siis nii, et keskerakond ise teaks, mida teeb, et teistel pindu silmas märkab. Kui Tallinna linna juhtimisega ei saada hakkama, ilma hingematva võlakoormata ja korruptsiooniskandaalideta, siis kuidas saame me usaldada teda riigi valitsusse?

Anonüümne ütles ...

Härra Toobal, palun konkreetseid lahendusi, kuidas Teie poolt mainitud sissekandes (ülepaisutatud) probleemdega siis toime tulla? Kas tühi lahmimine ja konstruktiivsusest pole lõhnagi, nagu klassikaliselt Teie väljaütlemistel?

PS! Selgituseks Teile, konstruktiivne tähendab "Ülesehitav, lahendust võimaldav"