kolmapäev, 16. juuli 2008

Mis juhtus erakondade reitingute avalikustamisega?


Juba üle aasta on igakuiselt nii avalikuõiguslike kui ka erameediakanalite vahendusel teada antud erakondade toetusprotsentidest ehk populaarsuse edetabelitest.

Käes on juuli keskpaik ning juba pikka aega pole avalikkust informeeritud ühestki seesugusest uuringust. Usun teadvat, miks neid mitmel korral, mil neid küll tellitud on, avalikustatud pole. Jagan oma mõtteid ja infot teiega.

Kuu-kuult on Reformierakonna üle-Eestiline toetus pidevalt langenud, kuid siiski kuni juunini püsis see mulle küll veidi arusaamatutel põhjustel, kõrgeim. Loomulikult oli nii Postimehel kui ka Eesti Rahvusringhäälingul siiani hea meel teatada, et oravad juhivad, pidevalt küll toetust kaotades, aga siiski.

Usun, et uuring telliti ka juuni-juuli kuu kohta, kuid enne avalikustamist läbis see ERR´i juhi Margus Allikmaa ja oravate büroo kontrolli, mis seal majas liigagi tavapärane tegevus. Nähes tulemusi, keelati kategooriliselt nende avalikustamine, püüdes jätta muljet, et arvamusuuringut pole soojal suvel tellitudki.

Kahjuks ei tea ma täpseid toetusprotsente, aga pingerida küll.

Just seesama järjestus ilmselt Allikmaa ja reformipartei juhid pöördesse ajaski ning tulemused kalevi alla sundima pani. Väga tõenäoliselt ei kannatanud televisiooni juht ja parteiliidrid lihtsalt seda olukorda välja, kus Keskerakond juhib oravaparteid juba pikka aega pealinnas Tallinnas ja nüüd ka üle terve Eestimaa.

Erakondade reitingud juunis-juulis:
1. Keskerakond
2. Isamaa ja Res Publica Liit
3. Reformierakond
4. Sotsiaaldemokraadid
5. Rahvaliit
6. Rohelised

Olen enam kui veendunud, et uuringu tellimist, kontrollimist ja mitte avalikustamist eitatakse, kuid jäägu see juba asjaosaliste südametunnistusele.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Usun, et uuring telliti ka juuni-juuli kuu kohta, kuid enne avalikustamist läbis see ERR´i juhi Margus Allikmaa ja oravate büroo kontrolli, mis seal majas liigagi tavapärane tegevus. Nähes tulemusi, keelati kategooriliselt nende avalikustamine, püüdes jätta muljet, et arvamusuuringut pole soojal suvel tellitudki."

Suundugem rektaalovaalpiirkonda, härra Suursilmaonu! Ma näen, et teile ei meeldi juua filtri vaid kannukohvi.

Ma ise olen paksult ennustamises suht kehv. Rääkige, kuidas see teil nii hästi õnnestub!

Nüüd teie kord, maestro.

Anonüümne ütles ...

Lisan ka väljavõtte ERR-i ja Emori lepingust:

*Uuring 1* käsitleb toetust kõigile Eesti erakondadele ja viiakse läbi 2007 aasta detsembris ning 2008. aasta üheksal kuul: jaanuaris, veebruaris, märtsis, aprillis, mais, septembris, oktoobris, novembris ja detsembris.