teisipäev, 8. juuli 2008

Mis juhtus NATO hävitajatega?


Viibisin selle kuu alguses ühel Lõuna-Eestis toimunud vabaõhu üritusel, kus lisaks muudele toredatele inimestele viibisid ka mõned kaitseministeeriumi ning sellega seotud inimesed. Muu hulgas tuli juttu ka võidupäeva paraadist.
Selle aasta paraadi peetakse läbi aegade võimsaimaks, kus ka NATO hävitajad üle Tallinna pidid tuiskama. Sellest räägitakse küll vähe, peaaegu mitte üldse, kuid lubatud hävitajaid ju polnud ega tulnud...
Niinimetatud ametlike kanalite selgitus pärast MIG tüüpi hävitajate mittesaabumist oli madal pilvisus. Samuti on ka teine ametlik versioon, mille kohaselt lennukid ei tõusnud tehnilistel põhjustel. Kaks lennukit samal ajal rivist väljas? Mulle tundus see asi kohe kahtlane ning uurisin Tallinna Lennujaamast, kas 23. juunil ka reisilennukeid õhku tõusmata jäi ning vastust ette aimates selgus, et sellel päeval sõitsid reisilennukid tavapärase graafiku järgi ja ilma viperusteta. Samuti tiirutas sel päeval Lauluväljaku kohal neljakohaline Robinsoni kopter, demonstreerides paraadilistele nii starti kui maandumist.
Kas siis tõesti on NATO lennukid nii äpud masinad, et tol päeval olnud ilmaga igasugune reisilennuk ja kopter said õhku tõusta, kuid kallilt ülalpeetavad NATO hävitajad maast lahti ei saanud!? Ei usu, siin põhjus kindlasti mujal. Lõuna-Eestis vabaõhuüritusel viibinud niiöelda kaitseministeeriumi siseringis olevad kodanikud teadsid rääkida, et sel korral oli asi pigem pilootides kui lennukites. Kas siis oli neil meie paraadist sügavalt ükskõik või nad lihtsalt polnud võimelised „rooli“ haarama, igal juhul õigeaegselt nad masinatesse ei istunud ja meie paraadi kaunistama nad ei tõusnud.
Kui poleks olnud paraad vaid hävitajate järele tõsine vajadus, mis siis oleks saanud!?

Kommentaare ei ole: