kolmapäev, 6. august 2008

Haldusreform Ansipi moodi


Tänase Kesknädala juhtkiri.

Taas on päevakorda kerkinud omavalitsuste haldusreform. Sel korral tõstatas teema peaminister Andrus Ansip. Tema reformikava on aga hoopis kummaline, see hõlmab Tallinna tükeldamist.
Möödunud nädala neljapäeval teatas peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil, et kuna Tallinnal läheb liiga hästi ning et erinevalt riigist saab pealinn oma tegemiste ja ülesannetega hakkama, siis tuleb Tallinn mitmeks erinevaks omavalitsuseks tükeldada. Ansipi väljaütlemise taga ei ole mingisugust, ei majanduslikku ega poliitilist analüüsi. Minu arvates peaminister lihtsalt lahmib.
Alati, kui riigi juhtimises on keeruline olukord või tulemas järjekordne jama, esitab Reformierakond, eesotsas erakonna esimehe Andrus Ansipiga, avalikkusele ühe- või teiselaadilise pseudoprobleemi.

Täpselt nii käituti paar kuud tagasi, et mõtted negatiivse lisaeelarve teemalt kõrvale juhtida. Siis esitasid oravad idee riigikogu koosseisu vähendamisest. Vaevalt nad tookord seda isegi uskusid, meedia kirjutas aga usinasti ja mõneks ajaks suudetigi avalikkus põhiteemast ja põhimurest kõrvale juhtida. Oleks seda mõtet tõsiselt võetud, oleks selle saavutamiseks juba samme astutud. Täpselt nii käitus Ansip seegi kord. Lähenemas oli 4. august, tähtaeg, mil ministeeriumid pidid oma haldusala 2009. aasta eelarved esitama. Mitmetest reformikate juhtimise all olevatest ministeeriumidest on kõlanud, et vajalikke kärpeid ei suudeta teha, palutakse lisaaega ja eritingimusi. Seepärast tõstataski peaminister järjekordse valeprobleemi, et meedia ja avalikkuse tähelepanu kõrvale juhtida. Seekord ei õnnestunud, sest isegi reformierakondlased ei suhtunud Ansipi mõttesse tõsiselt.

Samuti on tükeldamise plaani taga suur hirm 2009. aasta oktoobris toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste ees. Seda märkis ka Tallinna Linnavolikogu aseesimees Tarmo Lausing. Tsiteerin: „Nii Ansip kui ka Reformierakond tunnevad hirmu lähenevate kohalike valimiste ees pealinnas, kus neile on harjumatu ja ebamugav minna valimistele opositsioonist. Seetõttu teevad nad suuri pingutusi ega kohku tagasi isegi peaministri positsiooni ärakasutamisest, et Tallinna juhtkonda rünnata.“

Kui riigijuhid ei saa oma ülesannetega hakkama, ei oska riiki majandada, on suurim patt minna omavalitsuste kallale. Olgu selleks „karistuseks“ tasandusfondi või omavalitsusele mineva tulumaksu osa vähendamine, koolitoidu rahastamise lõpetamine või omavalitsuste sunniviisiline liitmine ja lahutamine. Niigi on riik aasta-aastalt omavalitsustele kohustusi juurde andnud, katmata tihti ülesannetele kuluvat. Minu arvates on omavalitsused liigagi leebed olnud ja talunud seni riigi üleolevat ja ühepoolset jõulist tegutsemist. Siinkohal toon näite kultuuriministeeriumi haldusalast, kus kultuuriinvesteeringutest, mis aasta alguses linnadele ja valdadele lubati, pool nii-öelda tagasi küsiti. Olen kindel, et omavalitsused ja omavalitsuste liidud enam kaua kannatada ei jaksa!
Kui võrrelda Eesti linnu ja linnaosasid elanike arvu järgi, on näiteks Mustamäe linnaosa suuruselt esimese viie seas. Tallinna jaotus linnaosadeks on igati õigustatud ja vajalik, et osutada kvaliteetset avalikku teenust. Kohalikul tasandil peavadki elanikud oma initsiatiivi saama väljendada autonoomselt, olles lojaalsed riigikorrale. Kohalikud küsimused tuleb jätta linnaosa tasandile. Inimesed saavad nende otsustamisega kõige paremini ise hakkama. Linnaosa elanikele peab jääma õigus realiseerida kohalikku võimu linnaosa administratsiooni ja halduskogu kaudu – otsustada ise oma elukeskkonna üle.

Suure huviga ootan, millal peaminister peale arulageda mõttevälgatuse ka tegeliku plaani tutvustamiseni jõuab. Kuidas ja millisteks osadeks pealinn tema arvates siis jagada tuleks? Või ongi see valitsusjuhi ja Reformierakonna stiil, kus lahmitakse, ilma et arutletaks ja analüüsitaks!? Samas ei ole ma üldse üllatunud, kui paari nädala pärast Ansip teatab, et tema küll midagi niisugust väitnud pole või on ta hoopis teisel arvamusel. Selline käitumisstiil on talle vägagi omane.
Soovitan peaministril ja kogu valitsusel tegeleda riigi juhtimisega, Tallinn ja teised omavalitsused saavad oma asjade korraldamisega ise hakkama. Või käib Ansipil tõesti riigijuhtimine üle jõu ning parema meelega juhiks ta näiteks Supilinna!?

Kommentaare ei ole: