esmaspäev, 4. august 2008

Kas kaks Ansipit?


Juba tükk aega on mind vaevanud üks kahtlus. See on seotud peaminister Ansipiga. Nimelt, kas meil pole mitte kaks peaminister Ansipit? Millest selline kahtlus!?
Olen jälginud tema kõnesid, väljaütlemisi, tema büroost tulevaid pressiteateid jne ning üha enam on nendes sisalduvad põhimõtted teineteisele vastukäivad või lausa ristivastupidist mõtet kandvad.

Mõned näited

22.02.2008 ütleb peaminister Tartus Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel peetud kõnes, et tema juhitav valitsus ei kavatse mitte kunagi vastu võtta defitsiidis riigieelarvet. Ansip: „Ma olen kinnitanud ja kinnitan ka nüüd – defitsiidis eelarvet minu valitsus vastu ei võta. Me ei tohi elada oma laste arvelt.“
25.07.2008 (viis kuud hiljem) ütleb peaminister, et ta pole riigieelarve tasakaalu küsimuses fundamentalist ja vajadusel võib see tasakaalust välja minna.
Kaks Ansipit!?

07.04.2008 ütleb peaminister, et negatiivset riigi lisaeelarvet pole mitte mingil juhul tarvis vastu võtta ja kulutused tuleks 1. septembrini külmutada. Ansip: „Minu ettepanek on külmutada nende vahendite kasutamine kuni 1. septembrini. Kui on teada suvine majandusprognoos, saab teha ka otsuseid.“
14.04.2008 (seitse päeva hiljem) ütleb peaminister, et tema on nii täna ja alati selle poolt olnud, et negatiivne lisaeelarve tuleb vastu võtta veel sel kevadel.
Kaks Ansipit!?

19.11.2005 ütleb peaminister, et pole põhjust uskuda, et Saksa-Vene gaasijuhet ei tule. „Me ju teame, et gaasijuhet ehitatakse, lepingud on allkirjastatud, uurimistööd käivad“ nentis Ansip
12.09.2007 (vähem, kui kaks aastat hiljem) kirjutab Postimees, peaminister Andrus Ansipi lähikonnast on siiski mõista antud, et otsus loa andmiseks on sama hästi kui olemas.
20.09.2007 (kaheksa päeva hiljem) ütleb peaminister, et kindlat „jah“ sõna pole nende erakond kunagi andnud. Ansip: “Küsisin ministrite käest, kas kellelgi on midagi ei-ütlemisele vastu kosta. Kellelgi vastuväiteid polnud“.
Kaks Ansipit!?


30.10.2006 ütleb peaminister kohtudes Hiina Rahva Poliitilise Konsultatiivkonverentsi Rahvuskomitee esimehe Jia Qingliniga, et transiidi osas on Eesti huvitatud, et siia rajataks logistikakeskus Hiina kaupadele. Ansip: "Juba praegu liigub arvestatav osa Hiina kaupadest Euroopa Liitu läbi Eesti."
07.05.2008 (18 kuud hiljem) ütleb peaminister, et ta ei poolda hiigelterminali rajamist. Ansipi hinnangul ei suudetaks meritsi Eestisse saabuvaid miljoneid konteinereid laiali vedada mööda raudteed ega maanteed Ansip: „Keegi ei taha, et meil tekiks Venemaa piiril järjekorrad, mis algavad Muugalt“. Ansipi hinnangul on Eestis transiidiäri arendamist üle tähtsustatud – selle mõju majandusele ei ole tehtavate investeeringutega võrreldes kuigi märkimisväärne.

Kokkuvõtteks

Võibolla leiab siin lahenduse ka 2. veebruari segadus aastast 1988, kus Ansip väidab, et tema oli ämma juures, aga mitmed tolleaegsed kolleegid ja vastased, et Ansip raudselt tööpostil olnud ja koeri rahvale kallale ässitanud. Tollest päevast üks Ansipi väljaütlemine (Robert Närska sõnul): „Koerad oleks tulnud varem lahti lasta, sest see, keda koer korra näksinud on, ei tule enam tänavale.“ Ongi ehk mõlemal poolel õigus ja kloon juba sellest ajast olemas?

Välimus on sama, aga teod, mõtted ja väljaütlemised kardinaalselt erinevad! Kas tõesti kloon?

Kommentaare ei ole: