teisipäev, 5. august 2008

Reformierakond paneb koalitsioonipartnerid tanki


Esmaspäeval, 4. augustil sai läbi aeg kui kõik ministeeriumid ja põhiseaduslikud institutsioonid pidid rahandusministeeriumile esitama 2009. aasta eelarve kärbete kava.

Kes seda muidugi tähtaegselt ei teinud on Reformierakonna juhitavad ministeeriumid: sotsiaalministeerium (Maret Maripuu), kultuuriministeerium (Laine Jänes), keskkonnaministeerium (Jaanus Tamkivi). Kärped jättis tähtajaks esitamata ka reformarite ühe endise tipp-poliitiku juhitav Riigikohus (Märt Rask).

Huvitav, kas on siinkohal tegemist Reformierakonna ministrite saamatuse, tahtmatuse või lihtsalt koalitsioonipartnerite järjekordse lollitamisega? Tegemist võib olla Reformierakonna tahtliku viivitusega ning sooviga viia partnerite juhitavad ministeeriumid ja ministrid meedia ja rahva kriitika laustule alla nii nagu see on juba juhtunud IRL'i ministri Tõnis Lukasega, kes plaanib vähendada oluliselt koolitoidutoetusi või sotsiaaldemokraatide rahandusminister Ivari Padariga, kes julgeb rääkida ja nõuda säästueelarve tegemist ka reformikate ministritelt.

Tegemist on reformarite kavala käiguga. Viies teiste ministrite eelarvekavad kriitikatulva alla ja alles siis esitada oma ministeeriumite säästukavad. Ehk ei panda tähele ja ennnäe imet Reformierakonna ministrid jälle puhtad poisid. Reformierakond paneb koalitsioonipartnerid lihtsalt tanki.

Rõhutame veelkord, et laiapõhjaline arutelu Eesti majanduse teemadel tuleks käivitada koheselt. Vastava pöördumise võttis 26. juulil Käärikul vastu Keskerakonna juhatus, milles kutsutakse kõiki poliitilisi jõude üles laiapõhjalise diskussiooni alustamiseks Eesti majandusele parimate majanduspoliitiliste alternatiivide leidmiseks ja edasiminekustrateegiate kujundamiseks. Ümarlaua ja diskussiooni algatamise vajadust erinevate poliitiliste jõudude vahel näitavad ka jätkuvad vastuolud praegu valitseva koalitsiooni vahel kui isegi süveneva kriisi tingimustes ei suudeta eelarvekava koostada.

Kommentaare ei ole: