kolmapäev, 4. veebruar 2009

Emor ennustab kohvipaksult


Kommenteerides värskeid TNS Emori uuringu tulemusi, on tegemist kas poliitilise tellimuse või lihtsalt ebaprofessionaalsusest tingitud praagiga.

Täna avaldatud EMOR-i uuringu tulemuste järgi langes Keskerakonna toetus 7% võrra. Alles kahe päeva eest ilmusid aga Turu-Uuringute küsitlustulemused, mille järgi langes hoopis Reformierakonna reiting rekordilised 7 protsenti.

Eelmise kuu Emori uuringutulemustes tõusis Keskerakonna toetus koguni 8% võrra, ehk väidetav üles-alla võnge on olnud tohutu – kokku 15%. See aga väljub kordades statistilise vea piirest ning seab kahtluse alla kõik avaliku arvamuse küsitlused.

Iga terve mõistusega inimene saab aru, et Emori tulemus on naeruväärne ning täiesti ebarealistlik. Ilmselt anti Reformierakonna kontorist pikaaegsele oravaparteilasele ERRi juhatuse esimehele Margus Allikmaale käsk Emorilt poliitiliselt korrektsete tulemustega uuring tellida.

Emor püüab väita, et hoolimata Ansipi tekitatud majanduskriisist ja Maripuu saamatusest tingitud segadusest sotsiaalsfääris, peab rahvas ikka oravaid populaarseimateks – naeruväärne. Müstilisel kombel väidab Rahvusringhääling, et Keskerakonna reiting langes täpselt 7%, nagu kahe päeva eest avaldatud Turu-Uuringute küsitluses Reformierakonna oma. Ja muidugi oli langus just parasjagu suur, et Reformierakond Keskerakonnast mööduks.

Küsitavusi on veelgi – reeglina avaldab EMOR oma tulemused jooksva kuu lõpus, seekord aga oodati ära Turu-Uuringute tulemus, et viimane sõna jääks ikka ERR-ile ehk Reformierakonnale.

Emor on ka varem inimestele kärbseid pähe ajanud. Möödunud suvel teatas firma, et temalt ei ole tellitud ja nemad ei tee suvekuudel erakondade reitingute uuringuid, kuid oh imet, eelmise aasta lõpul olid tabelisse kantud kõikide kuude tulemused. Järelikult Emor vassis ja reaalselt tehti ikkagi uuringuid, kuid loomulikult ei soovitud neid avaldada – nimelt just nendel suvekuudel Keskerakonna reiting tõusis ja seda hüppeliselt. Seepärast oligi vaja rahvale puru silma ajada ja tulemusi salajas hoida.

3 kommentaari:

autor ütles ...

Ei ennusta ta tuhkagi kohvipaksult.
Lihtsalt
a: rahvast ei koti praegu mingid erakonnad, vastatakse huupi
b: küsitlused on nii koostatud, et nendele vastamiseks peaks nädal aega käima sedasama vastamist õppimas.

Anonüümne ütles ...

Emori uuringute läbiviimine on veebis ERR artiklis lingitud ja suhteliselt loogiline. Heitsin ka konkreetsema pilgu Emori 2008-2009 tulemustele.

Hr. Toobalil on arvutamise või arusaamisega tõsiselt probleeme (või ei ole suvatsenud andmetega tutvuda, milles ma kahtlen), kui räägib 15% hüppest. Detsembris on tõesti Keskerakonna toetus tõusnud 8% ja jaanuariks langenud 7% (toetusprotsendid vastavalt 27%, 35% ja 28%), kuid seda 7-8% ulatuses detsembri ja jaanuari osas. Arvestades ka eelnevate kuude juures toetuse kõikumist 4-5% võrra ning praeguse aja volatiilsust ei ole paari protsendi võrra suurem kõikumine liiga imelik.

Lisaks tuleb märkida, et erakondliku eelistuseta inimesi oli detsembris uuringus 36%, jaanuaris seevastu 28%.

Võtsin natukene viitsimist kokku ja tegin Excelis EMORi kuue viimase kuu andmete põhjal tabeli ringi protsentidele koguhulgast ning ka vastava graafiku:
http://img17.imageshack.us/my.php?image=piltyj5.png

Märgiksin veel, et järskude toetushüpete juures ei olnud eelmise aasta lõpus Keskerakonnal midagi suure toetusvõidu üle juubeldamise vastu ;)

Disclaimer: Arvutuste lõpptulemuste väljendamisel piirdusin täisarvulise protsentuaalsusega, kuna EMORi uuringutulemused on ilmselgelt samuti täisarvudeni ümardatud.

Anonüümne ütles ...

Jah, Ansip tekitas majanduskriisi... näitab, et erakondlik ajupesu on mõjunud ja ise mõtlemisvõime kaotanuna, ei tea te majanduse toimimismehhanismidest midagi.