neljapäev, 10. märts 2011

E-valimistest

Viimastel päevadel on palju diskuteeritud e-valimiste üle. Avaldan ka oma arvamuse.

Valisin 2009. aasta kohalikel valimistel interneti teel ning kahetsen seda hingepõhjani. Mul ei ole siiamaani turvalist tunnet – ma kardan, et minu hääl läks kaotsi, või mis veel hullem, hoopis mõnele teisele kandidaadile.

Seetõttu käisin nüüd jälle ise jaoskonnas pabersedeliga valimas. Miks? Oma kogemusest võin öelda, et ma ei usalda e-valimiste süsteemi.

Keskerakond on juhtinud tähelepanu võimalikele turvariskidele e-hääletuse süsteemis. Kui valimispäeva õhtul hangus palju lihtsam tulemuste edastamise süsteem, siis jääbki õhku küsimus, kas e-hääletusega võib samuti probleeme olla.

E-valimisi ei kasutata teistes riikides - ilmselgelt seatakse kahtluse alla selle turvalisus.
Pihelgase poolt kirjeldatud viisil hääle moonutamine oli üks peamisi põhjusi, miks USA Kaitseministeerium lõpetas 7 aastat tagasi e-valimiste pilootprojekti. Pilootprojekti turvaanalüüs andis hävitava hinnangu mistahes e-valimistele, mis toimuvad üle interneti ja kasutavad tavalisi arvuteid, kus võib kasutaja teadmata töötada mistahes tarkvara. Ameeriklased rõhutasid, et uusi pilootprojekte pole isegi mõtet üritada enne, kui tavaarvutite ja interneti infrastruktuur on fundamentaalselt ümber tehtud.

Mina küsin täna, kui palju oleks vaja sel viisil kallutatud hääli, et Eestis loobutaks demokraatlikus maailmas ainulaadsest lähenemisest, kus valimisjaoskond moodustatakse valija asukohta (koju, suvilasse, kontorisse, telki), kus see pole valimiskomisjoni kontrolli all? Kas näiteks Eesti kohta piisab, kui neid hääli on 10%, 20%, 50% , või peab neid olema koguni rohkem kui miljon?

IT-ekspertide arvamus kõlab: „Mitte keegi, kes on programmeerimisega kokku puutunud, ei kahtle hetkekski selles, et iga süsteemi on võimalik murda.“

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuule, oled sa naiivne või? See et itimehed on targad ei tee sinust veel tarka. Hakka ükskord juba mõistma! Poliitikute töö on rahva soovidele tähelepanu pöörata...

Head langust!

Merike ütles ...

Kui üldse keegi häälte moonutamist soovis, siis Venemaa kindlasti käivitas laiaulatusliku operatsiooni, suunates kõik hääled Keskerakonnale. See peaks ju teile sobima? Sest raske uskuda, et Tallinnas elab 58 267 idiooti.

Anonüümne ütles ...

Progressi vastaseid on alati olemas. Edgar Savisaar teatas ka veel aastal 2002, et mobiiltelefon on moe asi. Ma ei pane seda teie parteile pahaks.

Maie ütles ...

Rahva õiglustunne on saanud nende e-valimistega kõva hoobi. Juba kolmandat korda on jukerdus. Kui firmat trahvitakse, siis tuleb ka e-hääletus tühistada ja seega korraldada uued valimised. Lõppude lõpuks, kui asi oli õige jäävad ju hääled samaks. Muidugi ei tohi uut hääletamist teha e- hääletusega. Kui uusi valimisi ei tehta, tunnen ennast omaenda kodumaal väga petetuna. Mulle on justkui näkku sülitatud.

Vitaly ütles ...

Riputan siia mõned oma varajasemad Postimees on-lines kirjutatud kommentaarid e-hääletuse kohta ja soovin Priidule meelekindlust e-hääletamisfarsi Euroopa Kohtusse viimiseks!

Vitaly 01.04.2011 10:28
Riputan siia ülesse ühe VVK enda lingi RK 2011 . valimiste e-hääletamise statistika kohta. Sellest nähtub, et e-hääletusel osales 9% kogu valijatest vanuserühmas kuni 24 a. ja 21% valijatest vanuserühnas üle 55 a. Kas neile numbritele toetudes kukub ümber legend noorte valijate e-hääletusmeelsusest? Või saab kinnitust hoopis teine legend pensionäridest valijamemmede kohta, kes tuginevad oma otsuse tegemisel "Ansip on niiiiiiiii ilus mees" hinnangule!? ;-) Ma arvan, et legendid jäävadki legendideks ja lõpliku TÕE peab välja selgitama Euroopa Kohus, kuna meie banaanivabariigis pole see võimalik.

http://vvk.ee/riigikogu-valimised-2011/statistika-2011

Vitaly 01.04.2011 11:01
Arvutasin juba ammu nii-et tehtud! 9% kogu e-hääletusel osalenud 140846 valijast on 12676 valijat vanuses kuni 24 a. ja 21% on 29577 valijat vanuses üle 55 a. Seega vanemaealiste e-hääletajate osakaal on u 233% suurem võrreldes nooremaealise IT-põlvkonnaga. Sellele võrdlusnumbrile toetudes saama ainult uhked olla oma vanemaealiste kodanike vastuvõttlikusele uuendusmeelse kui mitte öelda lausa reformaatorliku hääletusviisi omaksvõtmisel!? ;-))) Või tuleks hoopis puude taga metsa ka näha ...

Tegin natuke võrdlusanalüüsi VVK enda kodulehekülje peal ja sain huvitavaid arve, mis panin tabelisse ja leiab siit: http://www.upload.ee/files/1230033/RK_2011_valimiste_e-haaled.xls.html

Mida aasta edasi seda segasemaks see tulemuste avaldamisega žongleerimine VVK enda koduleheküljel muutub. Kuidagi ju püütakse seda e-võltsitud valimisfarssi siluda. Hoolikamad jälgijad panid ehk tähele, et hr Sibul ka ei suutnud enam kaamerasse irvitada nagu Europarlamendi valimistulemuste avaldamise aegu. Ei tea, kas õudusunenäod vaevavad ...