reede, 4. märts 2011

Miks Delfi Keskerakonda tsenseerib, aga paremerakondi kiidab?


Austatud Delfi toimetus! Avalik kiri Delfi toimetusele.

Mind väga huvitab, miks küll on muidu üsna erapooletult erinevate erakondade seisukohti avaldanud Delfi nüüd äkki, kaks päeva enne valimisi toimetuse poliitikat põhjalikult muutnud.

Toon kaks näidet.

Esimene näide - kriitikavaba suhtumine IRL-i kiiduuudistesse

IRL-i pressiesindajat vahendades on Delfi avaldanud uudise, mille kohaselt osaleb Laar Helsingis tähtsal kohtumisel, kus peab aru Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso, Euroopa Nõukogu presidendi Herman Van Rompuy, Euroopa Parlamendi presidendi Jerzy Buzeki, Saksamaa Liidukantsler Angela Merkeli ning mitmete teiste Euroopa valitsusjuhtidega Euroopa tuleviku teemal.

Et selline tähelepanuväärne kohtumine tuleb päev enne valimisi kui välk selgest taevast, siis uurisime asja pisut. Seda oleks pidanud tegema ka Delfi, enne kui pressiesindaja jutu ära avaldas.
Tegelikult sõitsid Barrosso ja Merkel Helsingisse selleks, et toetada Soome Kokkomuse parteid lähenevatel Soome parlamendi valimistel.
Samuti ei kohtunud nad sugugi Laariga kolmekesi, vaid nõupidamisest võttis osa mitmeid parempoolseid poliitikategelasi Ungarist, Lätist ja Leedust, Türgist ja Kreekast. Pigem olid kohale kutsutud need parempoolsed parteitegelased, kelle riikides on raskusi majanduskriisist väljatulekuga, Laar teiste hulgas.

Vaevalt, et keegi sellel nõupidamisel Laari osalemist üldse tähele pani.

Küsimus: Miks küll Delfi asja tagamaad ise ei uurinud ja IRLi ülepingutatud kampaaniateate lihtsalt ära avaldas?

Teine näide - Keskerakonda tsenseeritakse, IRL-i poliitikute patud vaikitakse maha

Kui Laari rolli üles puhumine Helsingis on veel väike asi, siis märksa kummalisem on see, kuidas Delfi on otsustanud tsenseerida Keskerakonna avaldusi. Täna hommikul teatas Keskerakond, et kaebab kohtusse IRL-i poliitiku Indrek Raudse, kes on Keskerakonda viimastel nädalatel mitmes meediaväljaandes laimanud.

Oma uudised juhtisime tähelepanu ka sellisele olulisele tõsiasjale, et tegelikult on hoopis IRL ja Reformierakond paistnud silma maksumaksja raha kasutamisega valimiskampaanias.

Tõime ka näiteid, aga see kõik kärbiti välja. Välja jäetud tekst on alljärgnev:

"Keskerakond avaldab kahetsust, et Raudne kirjutab meie arvele ebaeetilise käitumise, mida lubavad enesele süüdistajad ise. Tuletame veelkord meelde neid viimastel nädalatel avalikuks tulnud juhtumeid - Kredexi raha kasutamine majandusminister Juhan Partsi kampaanias, Omanike Keskliidule raha kantimist IRL-i valimiskampaania läbiviimiseks, IRL-i reklaamiagentuurile suure rahasüsti korraldamine läbi EAS-i reklaamihanke ning Kalevipoja nn vastuvõttude korraldamine üle Eesti," ütles Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

Samuti on avalikuks saanud kavatsus, mille kohaselt Eesti Post ostab 60 miljoni krooni eest Kadastiku ja Luige postikandefirma. Milleks valitsuserakonnad meediamogulitele valimisteeelsel ajal sellise suure kingituse teevad, on kõigile selge.

Toobali sõnul on IRL riigi raha kasutamisel valimiskampaanias nende valimiste tšempion.

"IRL võib muidugi end õigustada, et on vaid järginud valitsusliidus välja kujunenud tava. Teine koalitsioonipartei, Reformierakond pole sellest patust samuti puhas. Miljoneid maksma läinud eurole ülemineku kampaaniat võib käsitleda Reformierakonna ja Jürgen Ligi personaalse valimiskampaaniana. Seega nagu suur vend ees, nii väike järel. Aga see ei vabasta kumbagi valitsusparteid vastutusest riigi raha väärkasutamisel," ütles Toobal.

Miks Delfi nii teeb?

Miks see tekst peeti vajalikuks maha vaikida? Miks on Delfi asunud viimastel päevadel IRL-i nii jõuliselt toetama?

Palume taastada meie tekstid, seal, kus neid on tsenseeritud või moonutatud.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

khm, Kokoomus. mitte Kokkomus.

Anonüümne ütles ...

Kas Te tõprad TEGELIKULT ka arvate, et teile liiga tehakse? Või on see lihtsalt teie tavapärasele oi-mind-ka-koguaeg-kiusatakse seltskonnale esitatud näitemäng?

yugo ütles ...

Ilmselgelt pole Keskerakonnal raha, et endale korraliku kampaaniat teha. Seega kolib erakonna propageerimine tänavatele (inimeste näol, kes jama pensinäridele ajavad), internetti (keskerakondlaste näol, kes on õppinud arvutit kasutama) ja kohtusse, sest pole midagi lihtsamat kui kedagi kohtusse kaevata. Suure tõenäosusega ületab uudiskünnise ja tasuta promo olemas.
Keskerakond võiks olla toredam erakond, kui ta praegu on. Milles seisneb probleem? Kõigi ja kõige mahategemises. Ansip viib riigi põhja! Jürgen Ligi tahab eestlast lahti saada! Tõnis Lukas vihkab vene õpilasi! jne. Te toote kogu aeg välja igasugu valupunkte (kohati õigustatult, ent enamjaolt pastakast väljaimetult). Samas mingeid erilisi lahendusi te ei paku. Vähemalt oma kampaaniates. Jah, IRL ja reformarid on populistid, aga te ikka ületate pika puuga neid. Palju õnne!

Anonüümne ütles ...

KESKNÄDAL
Väljaandja:
MTÜ Vaba Ajakirjandus

Kesknädal jätab endale õiguse
kommentaare tsenseerida

hahahahaha

Anonüümne ütles ...

Valijad tsenseerisid ka oma toetust keskparteile. Ehitage rohkem "kirikut", ja tuli teie koldes kustub järk-järgult.