teisipäev, 20. jaanuar 2009

Keskerakond majandab, Reformierakond laastab


Tänases Õhtulehes ilmus arvamustoimetaja Laur Uudami nupuke, milles süüdistati Keskerakonda põhjendamatus raha kulutamises „parastamise kampaaniale” ning heideti erakonnale ette positiivse majandusprogrammi puudumist.

Õhtulehe poolt avaldatud täiesti alusetud süüdistused mõjuvad naeruväärsetena, kuna Keskerakond on ainuke Eesti erakond, millel on selged ideed Eesti majanduskriisist väljatoomiseks. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja teised erakonna poliitikud on kirjutanud viimastel aastatel kümneid artikleid, jagades valitsusele soovitusi ja nõuandeid kõigepealt kriisi ärahoidmiseks ja nüüd juba majanduskriisi tagajärgede leevendamiseks. Keskerakond oli esimene erakond, mis Eesti inimesi läheneva majanduskriisi eest hoiatas ning koheselt omapoolseid lahendusi välja pakkus.

2008. aasta juunis avaldas Savisaar koos majandusteadlase Jaan Õmblusega essee „Riigi majanduspoliitilised meetmed majanduskriisi tingimustes”. 28. oktoobril esitles Savisaar ka oma uut majanduse alast raamatut „Majanduspoliitika”, mis sisaldab ohtralt häid mõtteid ning ettepanekuid, mida Eesti riigijuhid paraku arvesse ei võta.

Lisaks on erakond korraldanud mitmeid majandusalaseid üritusi, kus on esinemas käinud nii Eesti tipp-poliitikud kui suurettevõtjad. Suurim neist toimus eelmise aasta juulis Saaremaal. Ühtlasi kutsus Keskerakond sügisel kõiki Eesti erakondi ümarlauale, et arutada Eesti riigi majanduslikku olukorda ja koos lahendusi otsida. Paraku ei pidanud Ansipi Reformierakond vajalikuks oma esindajat arutelule saata.

Keskerakonna tugevat juhtimis- ja majandamisoskust tõestab kõige paremini Tallinna näide. Erinevalt riigist, mis oli sunnitud vastu võtma negatiivse lisaeelarve, võttis Tallinn 2008. aastal vastu kaks positiivset lisaeelarvet. Veelgi halvem on olukord Eesti Vabariigi 2009. aasta eelarvega, millele ennustatakse uskumatut ligi 20-miljardilist puudujääki. Tallinn aga suudab ka kriisi tingimustes stabiilselt ja oskuslikult majandada. Ansipi valitsus peakski eeskuju võtma Tallinna edukast juhtimisest.

Keskerakonna praeguse kampaania eesmärk pole parastada või niisama raha raisata, vaid avalikult välja öelda, et tänase valitsuskoalitsiooni olematu majanduspoliitika on meid viinud Eesti Vabariigi ajaloo kõige raskema majanduskriisini ning on selge, et Ansipi juhtimise all Eesti olukord ei parane.
Kriisist väljumiseks tuleb kõigepealt muuta mõtteviisi – Eesti vajab vahetust.

Kommentaare ei ole: