neljapäev, 13. märts 2008

Sotsid muutsid meelt?


Selle nädala Riigikogu infotunnis küsis keskerakondlane endine sotsiaalminister Jaak Aab minister Palolt viimase meelemuutusest seoses justiitsminister Rein Langi perekonnaseadusega. Nimelt, kui eelnõu oli möödunud aasta sügisel ministeerumide ja ministrite kooskõlastusringil, siis andis sellele oma heakskiidu ka sotsiaaldemokraadist rahvastikuminister Palo. Vahetult enne naistepäeva teatas aga Palo, et on oma meelt muutnud ja seadus ikkagi ei kaitse nõrgema poole õigusi, nagu tema seda seletuskirjast varem lugenud ja lootnud oli.

Jaak Aab pärib ministrilt, kas see vaid tema arvamus või Sotsiaaldemokraatlik erakond on oma seisukohta selles küsimuses muutnud!? Palo andmetel on see kogu erakonna uus arvamus. Kas see ka tegelikult nii on või peab Palo mõne päeva pärast taaskord ütlema, et tema sõnu valesti tõlgendatud ja on sunnitud nii erakonna kui avalikkuse ees vabandama?
P.S Keskerakond on nimetatud eelnõu vastuvõtmise vastu!

Arutelu Riigikogu infotunnis (12.03.2008):
Jaak Aab:
Tänan! ... Minu küsimus puudutab küll perekonnaseadust. Ja te olete välja öelnud, et kui te teaksite nii palju sellest perekonnaseadusest praegu, kui te oleksite teadnud siis, kui te kooskõlastasite, siis te poleks seda kooskõlastanud. See selleks. See seaduseelnõu tegelikult ka aasta otsa eelmises valitsuses seisis ja Rein Langi ideesid siia Riigikokku tookord ei tulnud. Aga minu küsimus puudutab seda, kas see väljendus ja need mõtted on teie kui poliitiku omad ehk kas siis Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal, keda te esindate, on vahepeal arvamus selle eelnõu suhtes muutunud. Aitäh!

Rahvastikuminister Urve Palo:
Aitäh! Jah, tõepoolest kui sügisel meie justiitsminister selle eelnõuga välja tuli, siis eelnõu seletuses oli ka kirjas, et antud seaduseelnõu parandab oluliselt varaliselt nõrgema poole õigusi pärast lahutust, näiteks. Ja hiljem, kui Tartu Ülikooli sotsiaalteadlased tegid täiendava analüüsi, siis selgus hoopis vastupidi. Nii et jah, ma olen seisukohal, et antud seaduseelnõu, mis puudutab põhimõtet minna ühisvara printsiibilt üle n-ö lahusvara printsiibile, nõrgendab oluliselt majanduslikult nõrgema poole õigusi, turvatunnet. Ja kui te küsite, kas see on minu isiklik arvamus või ka sotsiaaldemokraatide arvamus, siis kõigepealt, jah, see on minu isiklik kindel veendumus ja samamoodi on näiteks siin sellel arvamusel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna naiskogu "Kadri". Aitäh!
....

Tänan, austatud juhataja! Igal juhul sümpaatne kuulda, et arvamused täiesti ühtivad ja sotsiaalkomisjoni liikmena olin mina üks nendest, kes kõige tungivamalt seda analüüsi nõudis. See analüüs on nüüd saadud teadlastelt, et teaduspõhiselt ka otsustada asjade üle, mis siis eelnõu perekonnasuhetes muudab, milliseid tagajärgi ta kaasa toob, see on minu isiklik arvamus ja tegelikult ka meie fraktsiooni arvamus, et sellel on negatiivsed tagajärjed perekonnasuhtele. Ja küsimus siiski selline, et kui teil isiklikult on välja kujundatud selline arvamus ja kui sotsiaaldemokraatide naiskogul on selline arvamus, kas te kavatsete ka erakonna sees seda arutada ja ütleme ka Riigikogu liikmetele, kes tegelikult juba eelnõuga tegelevad, siis nendega vestelda, et kas see arvamus on muutumas ka Riigikogu fraktsioonis. Aitäh!

Rahvastikuminister Urve Palo:
Aitäh! Me oleme seda küsimust arutanud erakonna juhatuses, viimasel juhatuse koosolekul ja juhatus kiitis heaks naiskogu "Kadri" arvamuse, nii et, ma julgen öelda, et see on erakonna arvamus. Aitäh!

Kommentaare ei ole: