kolmapäev, 19. märts 2008

Toidukaupade käibemaksu alandamine on hädavajalik

Hinnatõusuralli jätkub. Midagi tuleb ette võtta!
Üheks oluliseks lahenduseks hinnatõusude peatamisel on toidukaupade käibemaksu alandamine.

Täna ongi kõige raskemas olukorras keskmise- ja madalapalgalised, just see elanike grupp, kes kõige enam võidaks kaudsete maksude (näiteks käibemaks) alandamisest ja kõige vähem võidab otseste maksude (näiteks tulumaks) alandamisest.

Eestis on ainult üks käibemaksumäär 18%, mis kehtib nii luksuskaupadele kui ka toidu- ning ka lastekaupadele. Kas see ikka päris õiglane on?

Tänasel valitsusel ja peamiselt reformierakondlasest peaministril Ansipil on kombeks viidata ja näiteid tuua teistest Euroopa riikidest, paraku sel teemal pigem vaikitakse või lausa vassitakse.

Toidukaupade käibemaksumäär mujal Euroopa:

Küpros 0%, üldine maksumäär 15%
Malta 0%, üldine maksumäär 15%
Luksemburgi 3%, üldine maksumäär 15%
Hispaania 4%, üldine maksumäär 16%
Saksamaa 7%, üldine maksumäär 16%
Suurbritannia 0%,üldine maksumäär 17,5%
Leedu 5%, üldine maksumäär 18%
Kreeka 7%, üldine maksumäär 18%
Läti 5%, üldine maksumäär 18%
Portugal 5%, üldine maksumäär 19%
Holland 6%, üldine maksumäär 19%
Slovakkia 17%, üldine maksumäär 19%
Prantsusmaa 5,5%, üldine maksumäär 19,6%
Sloveenia 8,5%, üldine maksumäär 20%
Austria 10%, üldine maksumäär 20%
Itaalia 4%, üldine maksumäär 20%
Belgia 6%, üldine maksumäär 21%
Iirimaa 4,8%, üldine maksumäär 21%
Tšehhi 5%, üldine maksumäär 22%
Soome 17%, üldine maksumäär 22%
Rootsi 12%, üldine maksumäär 25%
Selle asemel, et muuta reeded maksuvabaks (oravate üks rumalamaid valimislubadusi) peaks valitsus tõsiselt kaaluma Keskerakonna ettepanekut alandada toidukaupade (v.a. alkohol) käibemaksu 18%-lt 5%-le.

Avalda oma arvamust ka gallupis.

1 kommentaar:

IIVIKA ütles ...

Vaatamata meie riigis õrnalt langevale tulumaksu tendentsile ,on inimeste maksukoormus tohutult suur!Eluliselt tähtis,nagu on toit(toiduained), ei tohiks käibemaksu all üldse olla.Suits ja alkohol küll.Toidulaud on enamus peredes siiski kesine,just suurelt jaolt ka tänu kõrgele käibemaksule.Samas püütekse tähtsustada laste sündi,nende kasvatamist ja koolitamist,kuid kuidas kasvatada ja koolitada last(-psi) peavaluga,mõttega,mida täna süüa teha ,et siiski toidulaud mitmekesine oleks.Frukte mõnedes peredes näeb vaid erandkorras,pidulaual,aga puuviljad peavad olema meie igapäeva menüüs,samuti juurviljad,liha,kalatooted,piimatooted jne....Vaadake nende hindu ja võrrelge tavainimeste palgaga ja tehke lihtlabane rehnut, jagage see päevade peale ära.Ega midagi rõõmustavat selles ei näe!Oravate partei koosneb käputäiest edukatest,mis ei ole veel Eesti terviklik ühiskond ja teps mitte ei kajasta lihtrahva huve,vaid ainult rikaste ja edukate huve!Toon näieks,kasvõi tasuta koolilõuna,mille algatajateks oli Keskerakond.Tänaseks on Oravapartei poolt see õilis algatus,mis kajastab reaalselt laste hoolitsemist,nullitud.Laste ja kõikide vanusrühmade hea tervise alus on hea,soe ja mitmekesine toit!!!Kordan veel,et seda saavad endale lubada täiuslikkuses ainult rikkad ja edukad!Toiduainete 0 % käibemaks on ainuõige praeguses Eestis.Tulevikus võib see olla ka 5%,kui kõik ühiskonna liikmed saavutavad oma elatustaseme normheaolu!Siis me saame rääkida heaoluühiskonnast!Hetkel aga käib rööv päisepäeva ajal!Lisan ,vaeste,laste ja väetite arvelt!